Tentoonstelling| Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland

23 woe
Datum
23 juni 2021
Vanaf
0:00
tot
0:00
Adres
OBA, Amsterdam

Voor iedereen die zich wil inlezen in de Nederlandse transgendergeschiedenis biedt IHLIA LGBTI Heritage de tentoonstelling ‘Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland’. De tentoonstelling, gecureerd door historicus Alex Bakker, vertelt zeventig jaar geschiedenis van trans personen in Nederland. Een verhaal van een lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning. De visueel rijke expositie bevat levensgrote portretfoto’s, filminterviews, unieke objecten uit het IHLIA-archief en nieuwe aanwinsten transgender erfgoed.

Met persoonlijke verhalen wordt de moed getoond die mensen hebben (gehad) om zichzelf te kunnen zijn, dwars tegen maatschappelijke beelden en verwachtingen in. In Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland maakt het brede publiek kennis met de diversiteit en rijkdom van de Nederlandse transgendergeschiedenis!

Trans Erfgoed
De expositie bij IHLIA LGBTI Heritage is onderdeel van het project Trans Erfgoed en is geïnitieerd door IHLIA om de transgendergemeenschap meer bewust te maken van hun unieke erfgoed. In de tentoonstelling wordt dan ook opgeroepen om thuis in dozen, kasten en op zolder te kijken voor eventueel waardevolle items en deze vooral niet weg te gooien. In de expositie is een speciale wisselvitrine ingericht voor recent in kaart gebracht transgender erfgoed.

Over IHLIA LGBTI Heritage
IHLIA is dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbti in Nederland en heeft de grootste lhbti-collectie van Europa. Met het archief garandeert IHLIA het behoud van de informatie van gisteren en vandaag voor morgen: zo wordt de lhbti-geschiedenis tot leven gebracht voor de doelgroepen van de toekomst. Hiermee bevordert de erfgoedfunctie de sociale acceptatie van lhbti’ers.

© KNHG 2024 Website: Code Clear