Tento: Feminismes en fotojournalistiek in Latijns-Amerika

4 woe
Datum
4 maart 2020
Vanaf
09:00
tot
17:00
Adres

Gent

Feminisme in Latijns-Amerika

Feminisme in Latijns-Amerika

Amsab-ISG, Encuentro, Ghent Global Studies en Mundana nodigen u van harte uit op de opening van de tentoonstelling Feminismes en fotojournalistiek in Latijns-Amerika op 4 maart om 20 u in Amsab-ISG. De tentoonstelling kadert in het festival Belmundo.

Feminismes en fotojournalistiek in Latijns-Amerika biedt een unieke inkijk in de diversiteit van de feministische beweging in Latijns-Amerika. Fotografen uit het hele continent kozen hun favoriete foto van de feministische beweging en acties in hun eigen land.

In Latijns-Amerika is de straat traditioneel een plaats voor protest. Het continent is ook een plek waar meisjes en vrouwen aangeven zich niet veilig te voelen. Niet toevallig neemt de feministische beweging de publieke ruimte (weer) in om geweld tegen vrouwen aan te klagen. Het gaat om feminicide, seksueel of gendergerelateerd geweld én het geweld van de ontginning van grondstoffen. Ook tegen dat laatste komen – vooral inheemse – vrouwen in verzet. De reguliere media slagen er niet in om deze protestacties en deze nieuwe beweging een plaats te geven. Alternatieve internetmedia vullen die leemte in en zorgen voor een vaak betrokken berichtgeving. De expressieve straatacties zorgen voor aanstekelijke beelden. Samen met de eisen van de feministische beweging vinden ze via sociale media hun weg naar een breed publiek.

Op de openingsavond komt Nathalie Schwan spreken. Zij is een jonge Belgisch-Mexicaanse artieste die sinds kort van Mexico naar België is verhuisd. In Mexico is er momenteel veel aan de hand. Er was de ‘glitterrevolutie’ tegen politiegeweld tegen vrouwen vorig jaar, er is een beweging tegen geweld op vrouwen op de universiteiten opgestaan en er is momenteel heel veel woede en onbegrip over feminicide en hoe politie en gerecht met bewijsmateriaal zijn omgegaan dat naar de media is gelekt. Nathalie Schwan zal het hebben over het gendergeweld binnen de specifieke sociaal-culturele context van Mexico, feministische marsen en kunst als antwoord op dat geweld, en de strijd van Mexicaanse vrouwen in dagdagelijkse leven.

De lezing is het in het Engels.

Iedereen is meer dan welkom op de openingsavond, maar de plaatsen zijn beperkt, dus graag inschrijven.

Deze tentoonstelling werd georganiseerd door Amsab-ISG en Mundana in samenwerking met Encuentro en het Ghent Centre for Global Studies, in het kader van het festival Belmundo.

Feminismes en fotojournalistiek in Latijns-Amerika
5 maart tot en met 23 maart (open van 9 u tot 17 u op werkdagen)
Amsab-ISG, Bagattenstraat 174 9000 Gent

© KNHG 2023 Website: Code Clear