Symposium Uit de kast!| De roze geschiedenis in archieven

3 zat
Datum
3 november 2018
Vanaf
13:00
tot
17:00
Adres
Regionaal Archief Tilburg

Op zaterdagmiddag 3 november organiseren Regionaal Archief Tilburg en COC Tilburg-Breda en omgeving een symposium over het onderzoek naar homoseksualiteit in archiefbronnen. Doordat het leven van LHBT’s zich tot voor kort grotendeels in het verborgene afspeelde, is er nog vrij weinig bekend over lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders uit vroeger tijden. Helaas is het zo dat wat onzichtbaar is in de samenleving, ook in meer of mindere mate onzichtbaar is in archieven. Dit symposium laat zien hoe archiefbronnen de geschiedenis van de LHBT’s onthullen en onderbouwen.

Aanleiding voor het symposium is het onderzoek dat schrijver en onderzoeker Luc Brants doet – in opdracht van het COC Tilburg-Breda en omgeving –  naar de manier waarop er in Tilburg vroeger met homoseksualiteit werd omgegaan. De enige informatie over homoseksualiteit in Tilburg gedurende de periode 1910-1971 is terug te vinden in de dagrapporten van de diverse politieposten en de recherche. Het betreft onder andere seksuele contacten in urinoirs en andere openbare ruimten. Brants kreeg bij zijn onderzoek hulp van enkele vrijwilligers van het archief die meters dagrapporten hebben doorgenomen op zoek naar materiaal over homoseksuele activiteiten. Regionaal Archief Tilburg wil niet alleen het wetenschappelijk gebruik van archieven stimuleren, maar vindt ook dat het archief maatschappelijk relevant behoort te zijn.

Het symposium vindt plaats op zaterdagmiddag 3 november van 13.00 tot 17.00 uur in Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg. De inloop is vanaf 12.30 uur en er wordt afgesloten met een borrel. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 1 november per mail aanmelden via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Uit de kast! Deelname is kosteloos. Parkeren is mogelijk in parkeergarages in de buurt.

Kijk op www.regionaalarchieftilburg.nl voor meer informatie.

© KNHG 2024 Website: Code Clear