Symposium: Koloniaal Residu. De invloed van het Nederlandse koloniale verleden op het heden

15 ma
Datum
15 april 2019
Vanaf
19:00
tot
21:00
Adres

Lipsiusgebouw Universiteit Leiden

Na eerdere succesvolle edities presenteert Stichting Leidschrift dit jaar het achtste Leidschrift Symposium. Deze editie staat ditmaal in het teken van het Nederlandse koloniale verleden en de wijze waarop dit verleden nog altijd invloed heeft op de hedendaagse Nederlandse maatschappij. De vele demonstranten die in december rond de feestdagen de koude straten op gaan in naam van het behoud of de afschaffing van Zwarte Piet, zijn een jaarlijks manifest geworden van de verschillende meningen in onze samenleving. Hoe gaan wij om met dit koloniale verleden? Is een terugkeer naar de ‘VOC-mentaliteit’ wenselijk of wordt het tijd om J. P. Coen van zijn voetstuk te stoten? Wij nodigen jullie allemaal van harte uit om te komen luisteren naar drie sprekers die zich dagelijks bezighouden met dit verleden en we hopen de avond af te kunnen sluiten met een gezamenlijke discussie.

Programma

18.45-19.00     Inloop

19.00-19.20     Inleiding Karwan Fatah-Black
(Universitair docent koloniale geschiedenis Universiteit Leiden)

Een koloniaal verleden

19.20-20:10     Lezing Gert Oostindie
(Hoogleraar koloniale en postkoloniale geschiedenis Universiteit Leiden)

De invloed van de Nederlandse koloniale geschiedenis op de nationale identiteit

20:10-20.30     Pauze

20.30-21.20     Lezing Valika Smeulders

(Curator Rijksmuseum)
Het plaatsen en vertalen van het koloniale verleden in de museumwereld

20.20-21:30     Slotwoord Karwan Fatah-Black

20:40-21.00     Vragen en discussie

21.00- ….        Borrel

Het symposium zal plaatsvinden op 15 april van 19.00 tot 21.00  in het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden, zaal 0.11. De toegang is gratis en aanmelden niet nodig.

Over Leidschrift

Leidschrift is een zelfstandig wetenschappelijk historisch tijdschrift, verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden. Leidschrift verschijnt driemaal per jaar in de vorm van een bundel met artikelen gegroepeerd rond een thema. De artikelen worden zowel geschreven door gerenommeerde historici als door getalenteerde studenten en beginnende onderzoekers. Hiermee biedt Leidschrift sinds 1984 een podium voor levendige historiografische discussies.

Social media   

Leidschrift is ook actief op social media, zowel op Facebook als op Twitter en LinkedIn. Volg ons voor meer informatie over het nieuwe nummer of om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen: www.facebook.com/Leidschrift & www.twitter.com/leidschrift

 

© KNHG 2023 Website: Code Clear