Sobiborlezing 2018| Selma Leydesdorff over leider opstand Sobibor

25 do
Datum
25 oktober 2018
Vanaf
15:30
Adres
Verzetsmuseum Amsterdam, Plantage Kerklaan 61, Amsterdam

Voor de dertiende keer herdenkt de Stichting Sobibor, in samenwerking met Verzetsmuseum Amsterdam, de opstand in vernietigingskamp Sobibor. Hoofdspreker op 25 oktober is Selma Leydesdorff. Zij deed diepgaand onderzoek naar de leider van de opstand Sasha Pechersky. Na haar lezing wordt zij geïnterviewd door Jetje Manheim.

De opstand in Sobibor vond 75 jaar geleden plaats. Het was een goed voorbereide actie, waarbij twaalf bewakers werden gedood en 180 van de 500 joden ontsnapten. Het was de enige succesvolle opstand van gevangenen in een vernietigingskamp. Leider van de opstand was Sasha Pechersky, een Joodse soldaat uit Rusland. Hij kreeg na de oorlog in de Sovjet-Unie nooit de erkenning die hij verdiende.

Selma Leydesdorff is historica en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Zij schreef recent het boek Sasha Pechersky. De Russische soldaat die de opstand van Sobibor leidde.

Jetje Manheim is oud-voorzitter van de Stichting Sobibor.

Stichting Sobibor
Stichting Sobibor is in 1999 opgericht door Jules Schelvis. De stichting zet zich in om de herinnering aan de slachtoffers van dit voormalige vernietigingskamp levend te houden. De doelstelling luidt: herinneren door informatie en educatie.

Kaartverkoopinformatie Sobiborlezing 2018

Toegang: €12,50 / €7,50 (Vrienden van het Verzetsmuseum)

Kaartverkoop: www.verzetsmuseum.org

© KNHG 2023 Website: Code Clear