Sluiting nominaties Jonge Historicus van het Jaar 2020

31 zon
Datum
31 mei 2020
Vanaf
0:00
tot
0:00
Adres
www.jhsg.nl

Wie nomineer jij als dé Jonge Historicus van het Jaar 2020?

De zoektocht naar dé Jonge Historicus van het Jaar 2020 is van start! Ken jij een inspirerende historicus in de laatste fase van de opleiding of aan de start van een veelbelovende carrière? Iemand die als geen ander laat zien waarom geschiedenis niet alleen de mooiste, maar ook een zinvolle studie  is? Een talentvolle student, een goede onderzoeker, een inspirerende docent of een geboren verhalenverteller? En mag die persoon daar best eens voor in het zonnetje gezet worden? Nomineer haar of hem dan nu voor de titel Jonge Historicus van het Jaar 2020!

The winner takes it all

De winnaar krijgt, naast een mooi prijzenpakket, een jaar lang vrij spel om in samenwerking met Stichting Jonge Historici een idee uit te werken en in de praktijk te brengen. De stichting bemoeit zich niet met de invulling van dat plan, en stelt als enige eisen dat het plan bijdraagt aan de missie van de stichting om jonge historici zichtbaar en zelfbewust te maken, en dat het praktisch en binnen een tijdsbestek van maximaal negen maanden uitvoerbaar moet zijn. Stichting Jonge Historici voert het plan van de winnaar uit door middel van inzet van haar vrijwilligers, infrastructuur (denk aan website en sociale media) en een groot netwerk in de academie, archiefinstellingen en cultuursector.

Nomineren

Al het jonghistorisch talenten dat Nederland en Vlaanderen te bieden heeft, kan worden genomineerd door een ander. Dat kan een docent zijn, of een leidinggevende, collega, studiegenoot, ect. Nomineren kan tot zondag 31 mei.

Heb je iemand op het oog? Check dan even of:

  • De genomineerde niet ouder is dan 30 jaar en een HBO bachelor of universitaire bachelor/master Geschiedenis volgt of heeft behaald.
  • De genomineerde zijn of haar historische vaardigheden op aantoonbare wijze inzet bij dagelijkse bezig- of werkzaamheden.
  • De genomineerde een inspiratiebron voor andere jonge historici is of zou kunnen.

Nomineren kan vervolgens via dit formulier. We verzoeken om kort toe te lichten waarom de genomineerde volgens jou dé Jonge Historicus van het Jaar 2020 zou moeten zijn. Geef, om verrassingen te komen, ook even aan of degene die nomineert daarvan op de hoogte is. Stichting Jonge Historici stelt na 31 mei alle genomineerden persoonlijk op de hoogte stellen van hun nominatie, en informeert hen over het verdere verloop van de verkiezing.

Verloop van de selectierondes

Na 31 mei informeert het Dagelijks Bestuur de genomineerden over hun nominatie voor de verkiezing tot Jonge Historicus van het Jaar 2020. Op basis van de hierboven genoemde criteria maakt het bestuur een longlist van de kandidaten, die uiterlijk in juni opnieuw geïnformeerd worden.

Kandidaten op de longlist wordt gevraagd zich voor te stellen aan leden van een vakjury, bestaande uit professionals uit het werkveld in het netwerk van Stichting Jonge Historici. In verband met de maatregelen rond COVID-19 vragen we de kandidaten half/eind juni om zich voor te stellen aan de hand van een digitaal bestand (denk aan PowerPoint, een vlog, een collage, etc.) De invulling is vrij, we vragen alleen om óók te vermelden hoe de kandidaat jonge historici een jaar lang zou willen vertegenwoordigen.

Aan de hand van deze voorstelronde wordt de longlist door de vakjury teruggebracht tot een shortlist van finalisten (max. 4 personen). De finalisten krijgen tot en met oktober de tijd hun idee uit te werken tot een projectplan, dat uitgevoerd kan worden in samenwerking met de vrijwilligers van Stichting Jonge Historici. Mits de COVID-19 maatregelen dan niet meer gelden, vindt in oktober een feestelijke finaleavond plaats. Op deze avond presenteren de finalisten hun plan aan een vakjury, opnieuw bestaande uit professionals uit het werkveld in het netwerk van Stichting Jonge Historici, die uiteindelijk de Jonge Historicus van het Jaar 2020 zal kiezen.


Over Stichting Jonge Historici

Door workshops te organiseren, publicatiemogelijkheden te bieden en jonge historici in de media of tijdens lezingen als experts op een podium te zetten, zorgt Stichting Jonge Historici ervoor dat ook jonge historici een plek in de maatschappij, het publieke debat en het werkveld kunnen innemen. Ook jonge historici kunnen maatschappelijke thema’s agenderen, een groot publiek toespreken of de actualiteit duiden. Move over, Geert Mak en Maarten van Rossem. De nieuwe generatie komt eraan!

Doelstelling 2020

Jonge Historicus van het Jaar is een talentontwikkelingsprijs voor jonghistorisch talent. Deze verkiezing wordt sinds 2017 jaarlijks georganiseerd door Stichting Jonge Historici. De winnaar is een jaar lang hét gezicht van jonghistorisch Nederland, en vertegenwoordigt 12 maanden lang alle jonge historici van het land. Gedurende die periode krijgt de titeldrager de gelegenheid om zich in te zetten voor de belangen van jonge historici.

Deelnemers aan de verkiezing tot Jonge Historicus van het Jaar krijgen alle creatieve vrijheid om een plan te formuleren dat bijdraagt aan de missie van de stichting om jonge historici zichtbaar en zelfbewust te maken. Bij de uitwerking van het door de jury als beste verkozen plan ondersteunt Stichting Jonge Historici de winnaar door middel van inzet van eigen vrijwilligers, infrastructuur en netwerk.

Wij zoeken een inspirerende jonge historicus die de kwaliteiten en inhoud van het historisch vak als geen ander weet uit te dragen. De kandidaat is maximaal 30 jaar oud en is in staat om een boodschap zowel schriftelijk als op een  podium over te brengen. De kandidaat is niet per se werkzaam als historicus, maar zet de aangeleerde historische vaardigheden wel in bij de dagelijkse bezig- of werkzaamheden.

NOMINEER EEN KANDIDAAT

© KNHG 2024 Website: Code Clear