Simon Schama houdt eerste Joost Zwagerman Lezing

18 zon
Datum
18 november 2018
Adres

Alkmaar

Simon Schama houdt op zondag 18 november de eerste Joost Zwagerman Lezing in Alkmaar. Voor de lezing, die jaarlijks op de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015) zal plaatsvinden, wordt een vooraanstaande schrijver, journalist of beeldend kunstenaar van internationale betekenis uitgenodigd om te reflecteren op de functie van beeldende kunst en literatuur, en de relatie tussen de twee domeinen. Hiermee wil Alkmaar zijn literaire zoon eren en zijn gedachtegoed op stimulerende wijze levend en actueel houden. Op dezelfde dag wordt de eerste Joost Zwagerman Essayprijs uitgereikt.

Simon Schama (1945) is professor in de geschiedenis en de kunstgeschiedenis, met een bijzondere focus op Europese cultuur. Hij gaf les in Cambridge, Oxford en Harvard en doceert tegenwoordig aan Columbia University in New York. Bij het Nederlandse publiek is Schama vooral bekend om zijn boeken Overvloed en onbehagen en De geschiedenis van de Joden. Dit tweede boek werd door Schama succesvol tot een PBS-documentaireseries gemaakt. Ook maakte hij de gelauwerde BBC-series A History of Britain, Simon Schama’s Power of Art en Civilizations.

De Joost Zwagerman Lezing is een initiatief van Stedelijk Museum Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard en TAQA Theater De Vest / De Grote Kerk Alkmaar en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Alkmaar.

© KNHG 2023 Website: Code Clear