SEMINAR: Gedenken en Herdenken van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Verleden, heden en toekomst

28 do
Datum
28 november 2019
Vanaf
8:30
Adres
Nederlandse ambassade in Berlijn

Stichting Terug naar Westerbork organiseert op 28 november 2019 een seminar op de Nederlandse ambassade in Berlijn.

In 2019 en 2020 vieren én herdenken we 75 jaar bevrijding. Met het motto ‘Vrede en veiligheid vergen inspanning’ vestigt Terug naar Westerbork de aandacht op jongeren: de generatie die gaat over de toekomst van het gedenken en herdenken van de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens het seminar komen diverse onderwerpen aan bod, zoals de vervolging van Joden, Sinti en Roma, en de herdenkingscultuur in Duitsland. Daarnaast wordt er een brug geslagen naar het heden: hoe moeten we pseudo-wetenschap als legitimatie voor discriminatie zien en vallen er paralellen aan te wijzen tussen de omgang met vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de huidige tijd?

Voor wie?

Dit internationale seminar is voor Nederlandse en Duitse studenten. Denk aan studierichtingen als PABO, lerarenopleidingen, geschiedenis, politicologie, internationale betrekkingen, of aanverwante studies.

Studenten hebben voorrang bij inschrijving, maar (mits er voldoende plaats is) ook docenten zijn van harte welkom.

Programma

Dagvoorzitter is professor Ben Schoenmaker, directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Andere sprekers zijn Katja Happe, Peter Jorna, Anjes Wolfs-Driessen, Linda Polman en Sarah Grandke. Ook een aantal studenten zal een interactief programmaonderdeel verzorgen.

Zelf een bijdrage leveren?

Een seminar dat gaat over de toekomst van herdenken van de Tweede Wereldoorlog, vraagt ook vooral om input van jongeren. We bieden deelnemers graag een podium om zelf een project te pitchen. Dit is een geweldige kans om bijvoorbeeld je afstudeerscriptie onder de aandacht te brengen van allerlei organisaties uit het werkveld. Wie weet zit je toekomstige werkgever wel in de zaal!

Praktische informatie

Locatie: Nederlandse ambassade te Berlijn

Datum: 28 november 2019

Tijd: 09:00 – 18:00 uur

Kosten: Lunch, koffie, thee en de afsluitende borrel zijn inbegrepen bij de inschrijfprijs (€ 20,-).

LET OP: Deelnemers worden verzocht om zich om 08:30 uur bij de ambassade te melden in verband met de aanmeldings- en veiligheidsprocedures. Belangrijk: je moet je kunnen identificeren.

Inschrijving

De inschrijving is reeds geopend en loopt tot 15 november 2019. Kijk hier voor meer informatie.

© KNHG 2023 Website: Code Clear