Salonlezing: De wereld als informatiemachine

20 vrij
Datum
20 januari 2023
Vanaf
15:00
tot
16:15
Adres
Museum Boerhave Leiden of via Livestream

Het informatietijdperk heeft niet alleen grote gevolgen voor de wijze waarop we werken, leven en onze vrije tijd besteden. Het ontstaan van nieuwe media, nieuwe beeldculturen en de alomtegenwoordigheid van ‘data’ zorgen er ook voor dat onze kijk op de werkelijkheid verandert. Sprekers in deze lezingenreeks geven ons een blik op de nieuwe werkelijkheid van het digitale tijdperk.

Filosoof Bas Haring, gastconservator van BrAInpower, voorziet lezingen van commentaar. Benieuwd naar de andere lezingen in de reeks? Kijk dan hier.

Van oudsher proberen wetenschappers zich een beeld te vormen van de natuur. Door mensen gebouwde apparaten die een belangrijke maatschappelijke rol spelen – de klok, de stoommachine, de computer – blijken in verschillende tijdperken dit beeld als een specifiek soort metafoor sterk in te kleuren. Ik laat zien dat we in het huidige tijdperk van de computer de fundamenten van de natuur steeds meer bezien in termen van informatie en informatieoverdracht. Leven we in een wereld van data?

Over de spreker

Frans van Lunteren is Teylers-hoogleraar in de geschiedenis van de natuurwetenschappen aan de Universiteit Leiden. Daarnaast werkt hij als hoogleraar in datzelfde vakgebied aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Praktische informatie
Wanneer: Vrijdag 20 januari 2023 15.00-16.15 uur
Waar: In de congreszaal van het museum of via de Livestream
Kosten: Deelname aan de livestream is gratis, het bijwonen van de lezing in het museum kan op vertoon van een geldig entreebewijs tot het museum.

Aanmelden

© KNHG 2023 Website: Code Clear