RuG Studium Generale – Wortels van ons complotdenken

25 di
Datum
25 mei 2021
Vanaf
20:00
tot
21:30
Adres
Online

Het kan niemand zijn ontgaan: complottheorieën zijn hot. Media buitelen over elkaar heen om de plotselinge populariteit ervan te verklaren. Het zouden vooral ‘wappies’ zijn die in deze ideeën geloven. Maar is dat wel zo? Wat zijn de wortels van het moderne complotdenken? Historicus Tymen Peverelli voert ons langs twee eeuwen vol duistere genootschappen die er in het geniep op uit zouden zijn geweest de wereld te vernietigen. Complottheorieën zijn nooit een subcultuur geweest, maar waren altijd al mainstream. Het waren juist gevestigde intellectuelen en politici die complottheorieën bedachten en verspreidden. Soms was dit propaganda, maar soms bleken deze complotten echt te bestaan. Maar waar of niet waar, complottheorieën zijn altijd een vast onderdeel van onze samenleving geweest, ook nu nog.

Historicus Tymen Peverelli promoveerde in 2019 bij de Universiteit van Amsterdam op de geschiedenis van nationalisme. Zijn proefschrift De stad als vaderland (2019) werd bekroond met de Wopke Eekhoffprijs van de gemeente Leeuwarden in 2020. Inmiddels werkt hij aan een boek over de geschiedenis van complottheorieën, dat in 2022 verschijnt bij Uitgeverij Athenaeum.

De livestream verschijnt hier op de site, maar via de knop ‘Tickets‘ kun je je aanmelden om een herinnering te ontvangen.

Deze serie is een samenwerking tussen Studium Generale Groningen, Forum Groningen en de conferentie Nothing but the Truth, die op 1-2 november plaatsvindt in Groningen.
© KNHG 2024 Website: Code Clear