Rosa Manuslezing door Mineke Bosch

3 do
Datum
3 oktober 2019
Vanaf
19:30
Adres
Openbare Bibliotheek Amsterdam, Forumzaal
  • Locatie: Forumzaal Openbare Bibliotheek Amsterdam
  • Datum: 3 oktober, 2019
  • Tijd: 19:30
  • Type: Lezing

Lezing (ENG) van hoogleraar Moderne Geschiedenis Mineke Bosch over de politiek van de herinnering in het kader van de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland. Met een reactie van Maria Takayanagi, historica en archivaris bij de Parliament Archives in Londen.

Hoogleraar Moderne Geschiedenis Mineke Bosch geeft de derde Rosa Manuslezing over de politiek van de herinnering in het kader van de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in Nederland. Co-referent is dr Maria Takayanagi, historica en archivaris in de Parliament Archives in Londen.

Met de jaarlijkse Rosa Manuslezing wil Atria wetenschappelijke ontwikkelingen die relevant zijn voor het terrein van de vrouwen- en gendergeschiedenis vanuit een internationaal perspectief kritisch belichten en zo de herinnering aan Rosa Manus als inspirator van de vrouwengeschiedschrijving levend houden.

Sprekers

Mineke Bosch is hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze geldt als vooraanstaand expert op het terrein van geschiedenis van politieke cultuur en burgerschap, vrouwen en gendergeschiedenis en internationale vrouwenbewegingen. Ze schreef o.a. de biografie over Aletta Jacobs: Een onwrikbaar geloof in rechtvaardigheid: Aletta Jacobs 1854-1929, (2005) en Strijd! De vrouwenkiesrechtbeweging in Nederland, 1882-1922 (2019). Ze was gastcurator van de tentoonstelling Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht in het Groninger Museum (2019).

Dr Maria Takayanagi is historica en archivaris in de Parliament Archives in Londen. Haar onderzoek richt zich op vrouwen in de politiek aan het begin van de 20e eeuw. Ze was project manager en co-curator van ‘Vote 100’, het project van het Parlement om 100 jaar vrouwenkiesrecht voor sommige vrouwen en alle mannen te herdenken.

Abstract lezing Mineke Bosch (ENG)

A centenary of Dutch universal suffrage, or Gender and the politics of history and memory

At the end of the parliamentary debate on the women’s suffrage bill, its initiator Henri Marchant, who in the course of the debate had been called a sissy by one of his opponents, made a remarkably emotional, in my view also touching appeal to his fellow parliamentarians, if not his fellow men:

‘Don’t look down on these women, don’t laugh at them. Rather, try to understand the causes of her pugnacity, her spirit of sacrifice, her stubborn tenacity. (…)’

In this Rosa Manus lecture Mineke Bosch probes the question of why it has been and still is so difficult in the Netherlands to understand the term universal suffrage as including votes for women. The question allows her to analyze women’s earlier attempts at commemorating women’s suffrage, as well as women’s efforts to write the history of women’s suffrage. Besides, she will reflect on the way in which the Dutch centenary has been celebrated, still not as the culmination, but rather as the negligible aftermath of universal male suffrage. Or have we been able to make a change?

Locatie en tijdstip

De Rosa Manuslezing 2019 wordt gehouden in de Forumzaal van de OBA Centraal in Amsterdam, aan de Oosterdokskade 143. Voorafgaand aan de lezing is het mogelijk de tentoonstelling De straat op!, over vrouwenkiesrecht en activisme in Amsterdam in de OBA Expo te bezoeken.

Inloop: 19:00
Aanvang programma: 19:30

Over de Rosa Manuslezing

De Rosa Manuslezing is een eerbetoon aan een vrouw die van historische betekenis is geweest voor de ontwikkeling van de positie van vrouwen, zowel als politiek volwaardige burgers als in de geschiedwetenschap. Rosa Manus (1881–1942) speelde een cruciale rol in de vrouwenkiesrecht-beweging en de vredesbeweging, zowel nationaal als internationaal. Ze was in 1935 een van de oprichters van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV), de voorloper van het huidige Atria-archief.

Lees meer over Rosa Manus

Tentoonstelling De straat op!

In de tentoonstelling De straat op! 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme, over vrouwenkiesrecht en activisme in Amsterdam komt de strijd van activisten van toen en nu tot leven. Centraal staan de opvallende gebeurtenissen en bijzondere verhalen van de vrouwen en mannen die tijdens de eerste feministische golf streden voor het vrouwenkiesrecht.

© KNHG 2024 Website: Code Clear