Publiekslezing met Branko Milanović en Walter Scheidel

21 do
Datum
21 november 2019
Vanaf
20:00
tot
22:00
Adres
IISG, Cruquiusweg 31, Amsterdam

Historicus Walter Scheidel en econoom Branko Milanović, twee grootheden op het gebied van sociale ongelijkheid,  komen op 21 november naar het IISG.

Kunnen we het kapitalisme ‘verbeteren’? 

Over sociale ongelijkheid is het laatste woord nog niet gesproken. Piketty’s Capital in the twenty-first century (2014) heeft het onderwerp voor het voetlicht gehaald. En met het voortschrijdende proces van globalisering en de opkomst van populistische bewegingen, is het onderwerp steeds actueler geworden.

Het IISG haalt twee grootheden naar Amsterdam voor een publiekslezing over dit onderwerp. Op donderdag 21 november komen Walter Scheidel (historicus) en Branko Milanovic (econoom) naar het IISG om een korte lezing te geven. Zowel Scheidel als Milanovic hebben onlangs boeken gepubliceerd waarin de sociale en milieuproblemen als gevolg van het kapitalisme worden erkend.

Branko Milanović
Milanović werkte bijna 20 jaar als hoofdeconoom bij de afdeling Onderzoek van de Wereldbank en schreef een boek over wereldwijde inkomensongelijkheid, Worlds Apart (2005).

Zijn nieuwste boek Capitalism, Alone: The Future of the System That Rules the World, verscheen in september 2019. “Het kapitalisme heeft het mis, maar ook veel recht – en het gaat nergens heen. Het is onze taak om het te verbeteren. Het kapitalisme is een riskant systeem. Maar het is een menselijk systeem. Onze keuzes, en hoe duidelijk we ze zien, zullen bepalen hoe het ons dient.”

Walter Scheidel
Scheidels onderzoek strekt zich uit van de oude, sociale en economische geschiedenis en vroegmoderne historische demografie tot de vergelijkende en interdisciplinaire wereldgeschiedenis van ongelijkheid, staatsvorming en menselijk welzijn. Hij verbindt de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en de levenswetenschappen.

Walter Scheidel is van mening dat economische ongelijkheid altijd heeft bestaan en alleen rampspoed, zoals oorlog en pandemieën, een kloof kan dichten. In zijn laatste boek, Escape from Rome: The Failure of Empire and the Road to Prosperity (2019) beschrijft Scheidel hoe het einde van het Romeinse Rijk het begin van de moderne wereld was…

Programma
In dit programma op 21 november aanstaande, zullen ook Peer Vries, fellow van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, en Jutta Bolt, universitair docent Economische Geschiedenis en Ontwikkelingseconomie, een bijdrage leveren. De avond wordt geleid door journaliste Hella Hueck.

Ja, ik wil graag aanwezig zijn bij de bijeenkomst

© KNHG 2023 Website: Code Clear