Peter Frankopan | Distortions of History: How to Understand the Past

30 ma
Datum
30 november 2020
Vanaf
20:00
tot
22:00
Adres
Online

Graag nodigen wij u uit voor de (Engelstalige) TanslezingDistortions of History: How to Understand the Past. Deze lezing wordt verzorgd door prof. Peter Frankopan.

Moeten we het verleden kennen om het heden te begrijpen? Velen van ons denken van wel, maar naar welk verleden wordt verwezen? Welk verleden wordt gekozen? De geschiedenis kan op veel verschillende manieren worden bekeken en vanuit veel verschillende gezichtspunten. De welvarende Nederlandse Gouden Eeuw bijvoorbeeld, wordt vaak gezien als een periode waarin Nederland bloeide op het gebied van handel, kunst, wetenschap en krijgskunst, maar veel minder vaak bekeken vanuit het oogpunt van de slavernij of het kolonialisme. Wie bepaalt welk kader gekozen wordt en kunnen we loskomen van deze denkkaders?

In deze lezing zal Peter Frankopan laten zien hoe het conceptualiseren van onze geschiedenis ons beeld op deze geschiedenis vertekent. Hij zal uitleggen hoe kaarten, data en ideeën over het verleden ons eerder in de weg zitten dan ons helpen om de wereld om ons heen te begrijpen.

Peter Frankopan is hoogleraar wereldgeschiedenis aan Oxford University, waar hij ook Senior Research Fellow is aan Worcester College en directeur van het Centre for Byzantine Research. Zijn boek The Silk Roads: A New History of the World werd omschreven als ‘schitterend’ (Sunday Times) ‘verbluffend’ (Guardian), en ‘niet gewoon het belangrijkste boek in jaren, maar in decennia’ (Berliner Zeitung). Frankopans laatste boek The New Silk Roads: The Present and Future of the World ontving de Carical Prize for Social Sciences in 2019, het jaar waarin hij ook de prestigieuze Duitse Calliope prijs won. In 2019 werd hij genoemd als een van ‘s werelds Top 50 denkers door Prospect Magazine.

De Tanslezing wordt ieder jaar georganiseerd ter ere van dr. J. Tans (1912-1993), de grondlegger van de Universiteit Maastricht.

De lezing is alleen beschikbaar voor diegenen die zich hebben aangemeld. Meld je hier aan voor de Online Zoom lezing.

© KNHG 2024 Website: Code Clear