Opening tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’

16 woe
Datum
16 september 2020
Vanaf
18:30
tot
19:00
Adres
Online

De langverwachte tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s zal vanaf 17 september voor het publiek te bezichtigen zijn in het Verzetsmuseum Amsterdam. De opening, die een dag ervoor plaatsvindt vanuit het Verzetsmuseum Amsterdam en in aanwezigheid van Gerdi Verbeet (voorzitter Platform WO2) en Paul Blokhuis (staatssecretaris van VWS), is voor iedereen online te volgen via deze link:

https://www.verzetsmuseum.org/museum/nl/exposities/de-tweede-wereldoorlog-in-honderd-foto-s

Over de tentoonstelling

Het project is een initiatief van de samenwerkende instellingen over de Tweede Wereldoorlog (Platform WO2) en werd gecoördineerd door onderzoekers Erik Somers en Laurien Vastenhout van het NIOD (Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies).

Om stil te staan bij ’75 jaar vrijheid’ vroeg het NIOD de Nederlandse bevolking de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in beeld te brengen. Het publiek zocht naar foto’s in archieven, maar ging ook op zoek naar die verloren gewaande of juist gekoesterde foto uit het eigen familiefotoalbum. Naast een aantal iconische foto’s, leverde deze nationale campagne vele aansprekende, tot nu toe onbekende beelden op. Zoals de foto van het jongetje dat angstig in de camera kijkt, en met zijn moeder bescherming zoek tegen het oorlogsgeweld. Het kind is de nu tachtigjarige Hendrik Jan Kooymans uit Markelo. De afdruk is al die jaren zijn fotoalbum niet uit geweest.

De tentoonstelling is tot eind januari 2020 in het Verzetsmuseum Amsterdam te zien.

© KNHG 2023 Website: Code Clear