Open Monumentendag Amsterdam

9 zat
Datum
9 september 2023
Vanaf
0:00
tot
0:00
Adres
Amsterdam

Neem een kijkje in het architectonische meesterwerk van Mendini, bezoek het legendarische café ’t Mandje of luister naar spoken word in de tempel. Het kan allemaal tijdens Open Monumentendag Amsterdam 2023!

Op zaterdag 9 en zondag 10 september openen 50 bijzondere locaties hun deuren voor een breed publiek. Tijdens deze 37e editie staat Open Monumentendag Amsterdam in het teken van ‘Ontmoetingsplekken’. De stad heeft door de eeuwen heen talloze memorabele plekken gekend waar Amsterdammers samenkomen, verhalen delen en connecties maken. We duiken in de vindingrijke manieren waarop het Amsterdamse leven zich afspeelt – toen en nu.

Primeur: Het Mendini Huis

Een designtempel in hartje Amsterdam: het Mendini Huis

Interieur-liefhebbers opgelet. Dit jaar kun je een architectonisch meesterwerk tijdens Open Monumentendag bezoeken: De flamboyante museumdirecteur Frans Haks liet in 2000 zijn Amsterdamse woning voorzien van een kleurrijk interieur met de allure van een paleisje. De Italiaanse postmodernistische architect en vormgever Alessandro Mendini tekende voor het theatrale ontwerp, met in de hoofdrol een in de vloer verzonken badkuip.

Enkele andere highlights:

Spoken Word door Veronique Efomi in de Tempel Amsterdam

Het futuristisch ogende gebouw is alweer bijna een eeuw oud. Het werd in 1926 ontworpen als theosofische tempel door de modernistische architect Leendert van der Vlugt. Na een aantal zeer uiteenlopende functies te hebben gehad, van bioscoop tot bibliotheek, is het nu een creatieve broedplaats. Veronique Efomi is spoken word artist, songwriter en auteur. Ze vertelt waargebeurde verhalen in de vorm van poëzie met onverwachte wendingen.

Zing Nederlandse liedjes mee in Café Het Mandje

Het café van de legendarische Bet van Beeren was al in 1927 een vrijplaats voor homoseksuele mannen en vrouwen. Tot ver na de Tweede Wereldoorlog bestond nergens anders in Nederland een dergelijke openbare ontmoetingsplaats. Het interieur, met de befaamde afgeknipte stropdassen, is vrijwel onveranderd.

Mini-Concert in de tuin van de Gulden Trip

Dit pand uit 1565 werd eind vorige eeuw wegens bouwvalligheid afgebroken en volledig herbouwd. Tijdens het proces kwam een zeldzame plafondschildering uit 1585 tevoorschijn. De huidige gebruiker is het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, dat kostbare muziekinstrumenten in bruikleen geeft aan getalenteerde musici, luister naar hun korte optredens in de tuin.

Andere deelnemende locaties zijn onder andere:

– Paradiso

– LAB111

– Het Burgerweeshuis

– Het Zandkasteel

– Felix Meritis

– Ruigoord

Over Open Monumentendag

Open Monumentendag is een nationaal evenement dat in veel steden in Nederland plaatsvindt waarbij duizenden monumenten in het hele land worden opengesteld. Het doel is om het bewustzijn en de waardering voor cultureel erfgoed te vergroten en mensen te laten genieten van de architectuur en geschiedenis die onze steden te bieden hebben. Bovenstaande informatie is een selectie van de 50 monumenten die te bezoeken zijn tijdens het weekend. Meer informatie over Open monumentendag staat op de website: www.amsterdam.nl/openmonumentendag, of zie: www.openmonumentendag.nl, e-mail: openmonumentendag@amsterdam.nl of op de socials: @openmonumentendagamsterdam (Instagram en Facebook)

© KNHG 2024 Website: Code Clear