Open Kaart – van atlas tot streetmap – Allard Pierson

2 do
Datum
2 maart 2023
Vanaf
0:00
tot
0:00
Adres
Amsterdm

Open kaart  toont zeven eeuwen cartografie in Nederland én werpt een blik in de toekomst. De tentoonstelling laat een enorme diversiteit aan kaarten zien vanaf de 15de eeuw en deelt de verhalen die erachter schuilgaan. Alle kaarten, waaronder werk van Blaeu, Ortelius, Ptolemaeus en Bos, behoren tot de collectie van het Allard Pierson. De kern ervan is in bruikleen gegeven door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) dat dit jaar 150 jaar bestaat.

Open Kaart start in Amsterdam en zoomt via Nederland en Europa uit naar de wereld, met speciale aandacht voor voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen. Oude en meer recente kaarten getuigen van koloniale verhoudingen, geografische ontwikkelingen, de omgang van Nederland met het water en veranderende grenzen. Aan de toekomst van de cartografie is een presentatie gewijd in samenwerking met het Amsterdamse technologiebedrijf TomTom.

Kinderen kunnen in de tentoonstelling via Bosatlaskaarten op zoek naar een schat. De schatkaart is verkrijgbaar bij de informatiebalie.

Open kaart is te zien van 2 maart tot en met 20 augustus 2023.

Klik hier voor meer informatie.

© KNHG 2024 Website: Code Clear