Op ontdekkingsreis naar de digitale steentijd

5 zat
Datum
5 oktober 2019
Vanaf
12:00
tot
16:00
Adres
Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

De Koninklijke Bibliotheek opent deuren die normaal gesloten zijn. We doen mee met het Weekend van de Wetenschap met rondleidingen door de ondergrondse magazijnen, workshops zoeken in online bronnen en je kunt mee op ontdekkingsreis naar de digitale steentijd.

Op ontdekkingsreis naar de digitale steentijd

Tijdens de ontdekkingsreis gaan we terug naar de digitale jaren negentig. Je kunt (opnieuw) kennis maken met websites uit het verleden en games spelen. Heb je nog 3.5 inch en 5.25 inch floppy’s/diskettes? Neem ze dan mee, dan proberen we de bestanden die er op staan voor je te openen. Misschien zijn ze te redden. Ken je games, zoals Pong, Prince of Persia, Space Invaders, Pac-Man of Alley cat? Wil je meer weten over de digitale steentijd? Wil je een portret in ASCII-art? Maak kennis met de eerste websites van XS4ALL. Kom langs en ga met ons mee naar de digitale steentijd.

Presentatie: de allereerste websites van XS4ALL

Een van de eerste internetproviders van Nederland is XS4All. Vanaf 1993 konden klanten een eigen homepage maken. Veel bekende internetpioniers hebben hun eerste site bij deze provider ondergebracht en een groot deel van deze “webincunabelen”, de eerste online publicaties op het web, staan tot op de dag van vandaag online. Maar XS4ALL gaat binnenkort als zelfstandig merk verdwijnen, waardoor 25 jaar digitaal erfgoed offline zal gaan. De KB probeert een selectie van dit digitale erfgoed veilig te stellen. Kees Teszelszky, conservator digitale collecties, laat om 13.30 en 15.15 uur een aantal topstukken zien uit deze bijzondere digitale collectie van de KB. Hoe zagen die eerste websites eruit en welk verhaal vertellen ze? Reis mee terug naar de jaren negentig.

© KNHG 2024 Website: Code Clear