Nieuwe ontdekking. De wereldbol van Leonardo da Vinci

31 do
Datum
31 oktober 2019
Vanaf
20:00
tot
21:30
Adres
Spui25 Amsterdam

De wereldbol van Leonardo da Vinci dateert uit 1504 en stamt uit Florence. Stefaan Missinne deed met tien befaamde laboratoria en 80 wetenschappers baanbrekend onderzoek naar deze globe. Hij komt vertellen over zijn bevindingen, die een revolutie veroorzaakten in de geschiedenis van de Renaissance en de cartografie.

De aardglobe van da Vinci, zoals de Aristoteliaanse globe ook wel wordt genoemd, is dé wereldglobe waarop van veel landen hun naam voor het eerst gegraveerd is. De bewijzen van Missinne vormen een revolutie in de geschiedenis van de Renaissance en de cartografie. Missinne werd bij zijn onderzoek begeleid door Prof. Carlo Pedretti, wereldexpert op het gebied van Leonardo da Vinci. In zijn presentatie licht Missinne de resultaten van de wetenschappelijke analyses toe. Zijn onderzoek is gepubliceerd in het boek met de titel The Da Vinci Globe.

Over de sprekers

Stefaan Missinne promoveerde in 1990 aan de Economische Universiteit van Wenen in Sociale en Economische Wetenschappen. Hij is laureaat van de Belgische Prins Albert Stichting.  Als verzamelaar van kunstkamerobjecten, waaronder antieke kaarten en globes, deed hij onderzoek onder leiding van de Weense kunstexpert Graaf Eugen von Philippovich en de Italiaanse wereldexpert op het gebied van Leonardo da Vinci, Prof. Carlo Pedretti.

Victor Broers studeerde Rechten aan de Universiteit van Amsterdam en verdiepte zich in de economie aan de London School of Economics. Hij werkte als adviseur voor het Ministerie van Financiën en schreef boeken over de kredietcrisis, de Panama Papers en Thomas Piketty.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

© KNHG 2023 Website: Code Clear