NIAS Lecture: Violence and the History of Inequality

11 woe
Datum
11 april 2018
Vanaf
15:45
tot
18:00
Adres

De Waalse Kerk, Walenpleintje 159, Amsterdam

De gerenommeerde Stanford-historicus Walter Scheidel geeft op woensdag 11 april in Amsterdam een openbare lezing over zijn veelbesproken publicatie The Great Leveler, Violence and the History of Inequality. Het is de eerste keer dat Scheidel in Nederland spreekt over zijn boek over ongelijkheid, dat de Financial Times bestempelde als een van de beste boeken van 2017. De lezing wordt georganiseerd door het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in de Waalse Kerk.

Alleen onheil leidt tot gelijkheid. Scheidel trekt op basis van cijfers over vier millennia de conclusie dat economische ongelijkheid altijd heeft bestaan en alleen rampspoed, zoals oorlog en pandemieën, de kloof heeft kunnen dichten. Tijdens de lezing in de hoofdstad neemt Scheidel het publiek mee op reis door de geschiedenis van ongelijkheid. Ook spreekt de historicus over de lessen die de samenleving hieruit kan trekken om rijk en arm dichter bij elkaar te brengen zonder bloedvergieten.

Eerste openbare NIAS-lezing
De lezing van Scheidel is de eerste jaarlijkse openbare lezing van NIAS. Jan Willem Duyvendak, directeur NIAS: “Het initiatief komt voort uit de overtuiging dat het delen van discipline-overstijgende wetenschappelijke kennis met het brede publiek relevanter is dan ooit. Ongelijkheid bijvoorbeeld wekt steeds meer onwil en protest in onze samenleving op. Scheidel is een bruggenbouwer. Zijn kennis op het terrein van de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen en de levenswetenschappen geeft inzicht in de mogelijkheden om ongelijkheid tegen te gaan.”

Programma
Wanneer: Woensdag 11 april
Waar: De Waalse Kerk – Walenpleintje 159, 1012 JZ Amsterdam

15.45: Inloop
16.00: Welkomstwoord door Jan Willem Duyvendak (Directeur NIAS)
16.10: Introductie door Jan Luiten van Zanden (hoogleraar Economische Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht)
16.25: Lezing door Walter Scheidel (hoogleraar geschiedenis en klassieke oudheid aan Stanford University)
17.15:  Borrel
18.00: Einde programma

Voertaal:  Engels
Toegang: Gratis, aanmelden verplicht.
Aanmelden via: www.nias.knaw.nl/events/violence-history-inequality/ 
Meer informatie: www.nias.knaw.nl

© KNHG 2024 Website: Code Clear