Nacht van de Geschiedenis

28 zat
Datum
28 oktober 2017
Vanaf
20:00
Adres

Rijksmuseum, Amsterdam

Geluk, wie wil dat niet. En het liefst zoveel mogelijk. Wij streven het op allerlei mogelijke manieren al eeuwenlang na. Maar wat is geluk? Daar gaan bekende sprekers op zaterdag 28 oktober tijdens de Nacht van de Geschiedenis dieper op in.

Wat is geluk?
De Britse Reni Eddo-Lodge en Nederlandse Anousha Nzume vragen zich af hoe mensen van kleur -in heden en verleden- hun geluk vinden in een witte samenleving. Schrijver Auke Kok vertelt over de verhouding tussen geluk en voetbal. De Duitse historicus Philipp Blom buigt zich over de vraag wat de invloed van vrijheid, tolerantie en het klimaat op ons geluk is geweest.

Essayist van de Maand Herman Pleij laat zien dat echt geluk zich niet laat dirigeren, maar dat het je overkomt. En hoe kwam je aan een date toen Tinder nog niet bestond? Journalist Mark Traa toont de meest ontroerende en hilarische contactadvertenties uit de periode 1840-1940. Schrijfster Willemijn van Dijk stoft oude wijsheden over geluk af en laat zien dat ze nog altijd zeggingskracht hebben – nu misschien wel meer dan ooit.

Afsluiting Maand van de Geschiedenis
De Nacht van de Geschiedenis is dé feestelijke afsluiting van de Maand van de Geschiedenis, die elk jaar in oktober wordt georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum. Van 1 t/m 31 oktober 2017 vindt de 14de editie van de Maand van de Geschiedenis plaats. Met jaarlijks honderden deelnemende instellingen is de Maand van de Geschiedenis uitgegroeid tot het grootste historische evenement van Nederland.

De Nacht van de Geschiedenis wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een particuliere schenking via het Rijksmuseum Fonds.

Meer informatie: www.rijksmuseum.nl

© KNHG 2023 Website: Code Clear