Na de komma: 1 jaar na de excuses

19 di
Datum
19 december 2023
Vanaf
19:30
tot
21:32
Adres
De Balie, Amsterdam

Op 19 december 2022 bood minister-president Mark Rutte vrij plotseling officiële excuses aan voor het Nederlands slavernijverleden. Een historisch moment waar veel activisten en grassroots organisaties decennialang voor hebben gestreden. Met de woorden geen punt, maar een komma benadrukte Rutte dat met verontschuldigingen het verleden niet wordt afgesloten, maar juist een doorlopend verhaal blijft.

Precies één jaar later nodigen we je uit om samen met ons terug te blikken op wat er na de excuses is gebeurd. Hoe zorgen we dat de excuses meer zijn dan een betuiging van schuld? Worden de excuses verbonden aan concrete maatregelen en herstelbetalingen? Wat komt er na de komma?

Activisten, instellingen, grassroots organisaties en historica Patricia D. Gomes gaan in gesprek over de impact en de verantwoordelijkheden die voortvloeien uit de excuses. We staan stil bij waar we nu staan in de strijd voor erkenning van het slavernijverleden, maar vieren ook de rijke culturele identiteit die uit onze geschiedenis voortkomt met een speciaal optreden van trompettist Peter Somuah & contrabassist Ildo Nandja.

© KNHG 2024 Website: Code Clear