Lezingenreeks ‘de onderzoeker vertelt’: Rudolf Hunnik. ‘Casanova en de zoektocht naar mijnheer D.O. in Amsterdam’

11 zat
Datum
11 maart 2023
Vanaf
14:00
tot
15:00
Adres
Vrijmetselarij Museum, Javastraat 2B, Den Haag

Giacomo Casanova (1725-1798) is bekend als de grootste avonturier uit de achttiende eeuw. Decennialang reisde hij door Europa op zoek naar bestaansrecht en levensgenot. Al zijn avonturen en levenservaringen schreef hij op in zijn memoires: Histoire de ma Vie. Casanova deed ook Holland aan in 1758 en 1759. Hij verbleef in Den Haag en wekenlang in de wereldhandelsstad Amsterdam. Als vrijmetselaar bracht hij bezoek aan verschillende loges en kwam hij in contact met hooggeplaatste figuren.

Zo ontmoette hij in die periode een bankier, die hij in zijn dagboeken de weduwnaar ‘Mijnheer D.O.’ noemt, en diens dochter Esther. In 2021 onderzocht Drs. Rudolf Hunnik deze mysterieuze Mijnheer D.O. en zijn dochter. In zijn onderzoek maakte hij gebruik van bestaande vertalingen van Histoire de ma Vie, raadpleegde hij diverse historici en bezocht hij allerlei archieven. Inmiddels weet Hunnik wie Mijnheer D.O. is en is hij bijna zeker van het bestaan van Esther.

Zoektocht

De lezing behelst een korte beschrijving van Casanova in Holland en de zoektocht van Hunnik naar de identiteit van de mysterieuze Mijnheer D.O. en Esther.

Aan bod komt:

De opzet van het onderzoek. De zakelijke transacties waarom Casanova naar Holland kwam. De uitleg over de naam en afkorting van Mijnheer D.O. Zijn vriendschap met Madam D’Urfee. De relatie van Casanova met de vrijmetselarij waaronder de loge ‘La Bien Aimée’. En tenslotte: wie zijn Mijnheer D.O. en Esther?

Over de spreker

Drs. Rudolf Hunnik heeft media- en theaterwetenschappen gestudeerd. Hij is werkzaam als cultuurjournalist (o.a. Gooi- en Eemlander), filmprogrammeur en trainer. Hunnik is een kenner op gebied van Casanova en zijn levenswerk Histoire de ma Vie. Hij is verbonden aan ‘Casanoviana’. Dit is een groep van academische publicisten die zich wijden aan de studie over het leven, werk en rijkdom van Casanova.

De deelnamekosten zijn incl. museumtoegang (graag melden aan de balie voor een audiogids). Bezoek onze website voor de actuele openingstijden.

© KNHG 2024 Website: Code Clear