Lezing Rosa Luxemburg

4 di
Datum
4 juli 2023
Vanaf
14:00
tot
15:00
Adres
Rotterdam of online

Marxistische politica, filosofe en revolutionaire

Het leven van socialistische activist Rosa Luxemburg (1871-1919) was bewogen en inspirerend. Een leven lang legde ze zich toe op pleidooien voor vrijheid en gelijkheid, al dan niet met geweld. Toch was de boodschap van Luxemburg altijd uniek; ze was wars van conventies en bleef altijd schaven aan haar gedachtegoed. Een groot contract met de orthodoxe marxisten in haar tijd.

Luxemburg was geliefd onder socialistische denkers door heel Europa, maar gehaat door de heersende klasse. Mede daardoor werd ze meermaals slachtoffer van politiek gedreven processen. In 1919 werd ze samen met Karl Liebknecht vermoord. Mede door haar tragische dood is Luxemburg min of meer een heilige geworden binnen de socialistische beweging.

De ideeën van Luxemburg zijn altijd relevant gebleven, zowel in binnen als buitenland. In Nederland bijvoorbeeld in het Marx-Lenin-Luxemburg-front van Henk Sneevliet, een van de belangrijkste ondergrondse organisaties in de tweede wereldoorlog. Maar ook recenter is Luxemburg weer boven komen drijven: de tweede feministische golf zag in haar een geliefd rolmodel. Volgens Luxemburg was de vrouwenbeweging niet los te zien van de socialistische beweging. Waren het immers niet vrouwen die bovengemiddeld vaak in armoede moesten leven? In zekere zin was Luxemburg een intersectioneel-denker avant la lettre. Hoog tijd om tijdens deze lezing stil te staan bij de huidige stand van het gedachtegoed van Rosa Luxemburg!

Sta je ingeschreven voor een activiteit in een zaal op locatie?

  • Je ontvangt uiterlijk 7 dagen voor aanvang per e-mail je bewijs van deelname met informatie over de locatie.

Sta je ingeschreven voor een ONLINE activiteit?

  • Je ontvangt 1 uur voor aanvang een link waarmee je de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen.
  • De eerstvolgende werkdag ontvang je een link waarmee je de registratie van de lezing nog 7 dagen kunt terugkijken.
  • Het bijwonen van de lezing kan op je eigen computer, laptop of tablet. Je hebt hiervoor een goede internetverbinding en geluid nodig.

Praktische informatie

Prijs: € 18,50
Duur: 1 uur
Docent: Koen van der Eng
Locatie: Op locatie (Waalse Kerk te Rotterdam) of online
© KNHG 2024 Website: Code Clear