Lezing – Restitutie en dekolonisatie van museumobjecten

26 zon
Datum
26 november 2023
Vanaf
14:00
tot
17:00
Adres
Den Haag

Het teruggeven van gestolen of geroofde items en het dekoloniseren van museumcollecties wordt steeds belangrijker voor musea. Soms vinden musea het moeilijk om in te stemmen met verzoeken om teruggave en claims, omdat het object voor het museum ook een onderdeel van de geschiedenis van het museum is geworden. Voor de gemeenschappen is het echter van groot belang om iets van hun cultureel erfgoed terug te krijgen.

Toch kunnen recente ontwikkelingen op digitaal en technologisch gebied een oplossing bieden voor dit ethische debat. 3D-printen maakt het mogelijk om tot op de 1000e centimeter nauwkeurige reproducties te maken die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Roofkunst – 10 verhalen laat zien dat je met Virtual Reality helemaal onderdeel van het verhaal kan worden.

Biedt technologie de oplossing om op een inclusievere manier de discussie te voeren en meer begrip van elkaar te krijgen? Wie krijgt dan het origineel en wie de 3D-print? Wat zijn de ethische consequenties?

Tijdens deze interactieve sessies vertelt Liselore Tissen je alle ins-en-outs van het digitaliseren van objecten. Ze neemt je op een laagdrempelige manier mee langs alle ethische vraagstukken die komen kijken bij het gebruiken van nieuwe technologieën bij restitutiekwesties. Kom langs en praat mee!

Kosten: 5 euro per persoon.

Let op: Deze lezing wordt drie keer gegeven, om 14.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur. Na elke sessie is er uiteraard de mogelijkheid tot het stellen van vragen. De sessie van 14.00 uur is inmiddels vol.

Klik hier voor meer informatie.

Boek nu!

© KNHG 2024 Website: Code Clear