Lezing over Kasteel Montfoort in De Rank

27 di
Datum
27 juni 2023
Vanaf
20:00
tot
22:00
Adres
Montfoort

Op dinsdag 27 juni 2023 organiseert de Stichts-Hollandse Historische Vereniging een lezing over de geschiedenis van het Kasteel Montfoort. De stad Montfoort dank zijn naam aan dit kasteel, dat in de archieven bekend is als Mons Fortis. De bisschop van Utrecht laat het in de twaalfde eeuw bouwen en het wordt de thuishaven van de eerste burggraven van Montfoort. Streekarchivaris Frank van Rooijen neemt ons mee op een fascinerende ontdekkingsreis naar de geschiedenis van dit ooit zo roemruchte kasteel.

Utrechts archief

Burggraven
De burggraven heersen over de omgeving en proberen hun macht en aanzien te vergroten. Het Kasteel kleurt daarmee de geschiedenis van Montfoort, ook als de burggraven al lang vertrokken zijn en de Fransen in 1672 het Kasteel grotendeels verwoesten. De Staten geven het kasteelterrein, met de restanten van het kasteel, zoals de voorburcht en de toegangspoort, voor lange tijd in bruikleen aan de stad Montfoort.  Het kan niet anders of we gaan in deze reis door de tijd van hot naar her. Maar het vaste ankerpunt waar we altijd weer uitkomen is het roemruchte Kasteel van Montfoort. Een gedeelte van de voorburcht is het enige deel van het Kasteel dat nu nog bestaat.

Streekarchivaris Frank van Rooijen
Frank van Rooijen is streekarchivaris van het Regionaal Historisch Centrum (RHC) Rijnstreek en Lopikerwaard. Deze archiefdienst beheert de historische archieven van onder meer de gemeente Montfoort.
Deze lezing wordt gehouden in De Rank, Verlengde Hoogstraat 26, 3417 EK  Montfoort. De aanvang is om 20.00 uur en de toegang is gratis.

© KNHG 2023 Website: Code Clear