Lezing ‘Leiden in wetenschappelijke levens’

12 zat
Datum
12 maart 2022
Vanaf
14:30
tot
16:00
Adres
Leiden en Online

Al ruim 400 jaar draait de Universiteit Leiden volop mee op het wereldtoneel van de wetenschap. Zo groeide Herman Boerhaave uit tot de ‘leermeester van Europa’, vielen alleen al aan het begin van de vorige eeuw drie Nobelprijzen toe aan ‘Leids’ onderzoek, en werd onlangs nog in het Leidse bio science park de grondslag gelegd voor het ‘Janssen-vaccin’. Maar welke rol speelde de stad zelf bij de wetenschap die er werd beoefend? En hoe vormde de wetenschap de stad? Vijf lezingen waarin het mondiale en het lokale elkaar raken.

Leiden in wetenschappelijke levens

Sprekers:

  • Prof. Dr. Dirk van Delft
  • Prof. Dr. Margriet van der Heijden
  • Dr. Rob van den Berg

Wetenschap is universeel, maar toch maakt het uit waar een wetenschapper woont. Welke rol speelde Leiden in het leven van Hendrik Antoon Lorentz, Frederik Kaiser en het echtpaar Paul Ehrenfest en Tatiana Afanassjewa? En wat betekenden zij voor Leiden. Drie biografen spreken over hun hoofdpersonen, in een bijeenkomst waarin wetenschap en literatuur samenkomen.

Over de sprekers:

Dirk van Delft is als emeritus hoogleraar Materieel erfgoed van de natuurwetenschappen verbonden aan het Instituut-Lorentz van de Universiteit Leiden. Laatste biografie: Reiziger in het wereldruim: Astronoom Henk van de Hulst 1923-2000.

Margriet van der Heijden is hoogleraar Wetenschapscommunicatie in de natuurkunde aan de TU Eindhoven, schrijft voor NRC en publiceerde vorig jaar de dubbelbiografie:  Denken is verrukkelijk: Het leven van Tatiana Afanassjewa en Paul Ehrenfest.

Rob van den Berg is als wetenschapshistoricus verbonden aan de Universiteit van Leiden, waar hij in 2021 promoveerde op een biografie van de Nederlandse scheikundige J.H. van ’t Hoff, Een gedreven buitenstaander. Deze zomer verschijnt zijn biografie van de Leidse sterrenkundige Frederik Kaiser, Een passie voor precisie.

Wanneer: zaterdag 12 maart 14:30 – 16:00 uur
Voor wie: voor iedereen die zich heeft aangemeld
Waar: in het museum of via livestream
Kosten: gratis met een geldig entreebewijs voor het museum

Let op: ben je voor deze lezing aanwezig in het museum? Dan controleren we de CoronaCheck-app.

Voor meer informatie en aanmelding, klik hier.

© KNHG 2023 Website: Code Clear