Lezing Chaja Polak: De man die geen hekel had aan Joden

17 zon
Date
17 maart 2019
From
14:00
until
16:00
Address

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Frits Barend interviewt Chaja Polak over haar boek

Op zondag 17 maart interviewt journalist Frits Barend schrijfster en kunstenaar Chaja Polak. Zij schreef onlangs het boek De man die geen hekel had aan Joden. De lezing wordt gehouden in het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Chaja Polak (1941) schreef De Man die geen hekel had aan Joden naar aanleiding van het verschijnen van het boek Oorlogsouders. Hierin vertelt Isabel van Boetzelaer de geschiedenis van haar vader, Willem van Boetzelaer, die vrijwillig dienst nam bij de Waffen SS, vocht aan het Oostfront en de laatste oorlogsjaren als leider van het ‘Commando Van Boetzelaer’ (onderdeel van de Sicherheitsdienst) verantwoordelijk was voor het oppakken van ondergedoken Joden en verzetsstrijders.

Isabel van Boetzelaer portretteert haar vader als iemand die de pech had zich op de verkeerde momenten in verkeerde kringen te bevinden, en geen hekel had aan Joden. Chaja Polak beschrijft in haar boek hoe wrang het is dat haar ouders in april 1944 op hun onderduikadres werden gearresteerd: door een naaste medewerker van Willem van Boetzelaer. Chaja zelf ontsnapte ternauwernood aan deportatie. Haar vader overleefde de oorlog niet.

Een aanklacht
Het boek van Chaja Polak is een aanklacht en tevens een waarschuwing. Gebrek aan kennis van de Holocaust, schrijft zij, gebrek aan kritisch en onafhankelijk nadenken, heeft een klimaat gecreëerd waarin vermoeidheid optreedt als het gaat om het leed van de slachtoffers en waarin daders inmiddels op begrip kunnen rekenen. Door het vertellen van haar persoonlijke verhaal, geeft Polak een gezicht aan de gevolgen van het nationaalsocialisme. Chaja Polak zegt over haar boek: ‘Dit boek móest geschreven worden’

In De man die geen hekel had aan Joden stelt Chaja Polak de nivellering van oorlogsleed aan de kaak, en verweeft verleden en heden tot een aanklacht tegen onwetendheid en onverschilligheid, tegen nivellering en gesjoemel met de feiten van de geschiedenis.

De lezing begint zondag 17 maart om 14.00 uur. De toegang voor de lezing is bij de entree van het museum inbegrepen. 

© KNHG 2024 Website: Code Clear