Leeskabinet-lezing ‘Carry Ulreich: Oorlogsdagboek 1940-1945’

3 di
Datum
3 juli 2018
Vanaf
20:00
tot
21:45
Adres

Erasmus Universiteit, Senaatszaal, Burg. Oudlaan 50, Rotterdam

Rita Lensink-Bosman lezing door dr. Bart Wallet, met voordrachten door Ursila Jarbandhan

Het was groot nieuws toen de oorlogsdagboeken van Carry Ulreich ontdekt werden: kranten hadden het al snel over ‘de Rotterdamse Anne Frank’. En inderdaad hadden Carry Ulreich en Anne Frank veel met elkaar gemeen: allebei kregen ze als tiener een dagboek op hun verjaardag en ze hielden dit dagboek bij toen ze in de loop van de Tweede Wereldoorlog moesten onderduiken.

Ulreich overleefde de oorlog, werd verliefd op een Britse soldaat en emigreerde naar Israël. Daar circuleerden haar dagboeken al jaren binnen de familie, tot haar zoon ze meenam naar de Frankfurter Buchmesse en daar VU-historicus Bart Wallet tegen het lijf liep. Wallet, gespecialiseerd in Joodse geschiedenis, zag al gauw dat het ging om een bijzonder egodocument. In 2016 werd het gepubliceerd onder de titel ’s Nachts droom ik van vrede: oorlogsdagboek 1941-1945, met inleiding en tekstbezorging door Bart Wallet.

Het Joodse dagelijks leven in Rotterdam blijft vaak onderbelicht wanneer het gaat over de Tweede Wereldoorlog. Het dagboek van Carry Ulreich maakt juist dit deel van de geschiedenis inzichtelijk. Carry werkt voor de Joodse Raad; ze deelt koffie en thee uit bij Loods 24, van waaruit Joodse Rotterdammers naar de concentratiekampen vertrokken. Ooggetuigenverslagen als deze zijn zeldzaam.

Rita Lensink – Bosman (1927 – 2016) was als advocate en vice-president van de rechtbank Rotterdam lid van de Soroptimist Club Rotterdam. De lezing is een eerbetoon aan een bijzondere vrouw, met een levensgeschiedenis die direct aan het onderwerp raakt.
Aanmelden gewenst. tel. 010 408 1195 / of mail leeskabinet@eur.nl
Lezing 20.00-21.15 uur, inloop vanaf 19.30
Gratis toegang, ook voor niet-leden

Locatie: Erasmus Universiteit, Senaatszaal (Erasmus Building voorheen gebouw A, 1e verdieping), Burg. Oudlaan 50, Rotterdam

© KNHG 2023 Website: Code Clear