KNHG-webinar – Aan de slag! Toegepaste geschiedenis in Vlaanderen en Nederland

10 do
Datum
10 februari 2022
Vanaf
12:00
tot
13:00

Op donderdagmiddag 10 februari van 12 tot 13 uur organiseert het KNHG een webinar over toegepaste geschiedenis in Vlaanderen en Nederland. De Vlaamse historici Violet Soen en Bram De Ridder, beiden verbonden aan het historisch adviesbureau Corvus (KU Leuven), presenteren hun BMGN-artikel over dit onderwerp. Daarna geeft Harm Kaal (RU Nijmegen/editor-in-chief van het Journal of Applied History) een reactie.

Kun je iets uit het verleden leren? Het is een stokoude vraag die steeds meer historici in Nederland en België zich opnieuw stellen. Onder invloed van maatschappelijke vraagstukken zoals corona, klimaatverandering, diversiteit en (geo)politieke instabiliteit, maar ook door veranderende eisen van studenten en onderzoeksfinanciers, vinden historici het in toenemende mate belangrijk om na te denken over de ‘toegepaste waarde’ van historische kennis en expertise.

In hun bijdrage aan de recent verschenen BMGN 136:4 bespreken Violet Soen en Bram De Ridder hoe ‘toegepaste geschiedenis’ aan een opmars bezig is en benadrukken ze het veelzijdige karakter daarvan. Harm Kaal en Jelle van Lottum publiceerden op hun beurt onlangs een artikel over toegepaste geschiedenis in het door hun opgerichte Journal of Applied History. Dat artikel is ook in in volledig open acces te lezen.

Uiteraard is er tijdens het webinar alle gelegenheid tot discussie. Het webinar zal worden gemodereerd door Tessa Lobbes, managing editor van BMGN-LCHR. 

In het kort

Datum | donderdag 10 februari 2022
Tijd | 12 – 13 uur
Aanmelden | via info@knhg.nl; u ontvangt t.z.t. een Zoom-link

© KNHG 2024 Website: Code Clear