Jong KNHG – Webinar met architectuurhistoricus en erfgoedadviseur Irmgard van Koningsbruggen

15 di
Datum
15 december 2020
Vanaf
20:00
tot
21:00

Foto: HOVO Utrecht

Op dinsdag 15 december organiseert Jong KNHG opnieuw een webinar, ditmaal in samenwerking met studievereniging Kleio (verbonden aan de UvA). Irmgard van Koningsbruggen zal ingaan op haar fascinatie voor architectonisch en stedenbouwkundig erfgoed in Amsterdam.

Waarom ziet de stad eruit zoals we haar zien? Welke sporen van haar verleden bleven zichtbaar, in straatpatronen en gebouwen, en welke bijdrage leveren zij aan inzicht in de geschiedenis van de stad? In dit college over architectuur en stedenbouw gaan we terug naar het Amsterdam dat Cornelis Anthonisz in 1538 in opdracht van het stadsbestuur in kaart bracht, op zoek naar het ontstaan en vroegste ontwikkeling van de nederzetting aan Amstel en IJ. De actualiteit van de kaart is verrassend en biedt inzicht in de totstandkoming van de ruimtelijke structuur. Ook de architectuur blijkt bepaald door de geologische ondergrond, de geografische ligging en natuurlijk de politiek-historische omstandigheden. De middeleeuwse kern van Amsterdam is beschermd, net als het gebied dat daar in de ‘gouden eeuw’ om heen werd aangelegd en waarvan de grachtengordel in 2010 het predicaat werelderfgoed kreeg. Welke invloed heeft die erkenning van historische waarden op de stad? Dat Amsterdam een openluchtmuseum werd, een toeristisch-economische product, of zijn er andere waarden in het geding? Dit college beoogt inzicht te bieden in de geschiedenis van architectuur en stedenbouw en een kritisch maatschappelijke reflectie op erfgoedwaarden van de stad te bevorderen.

Over Irmgard van Koningsbruggen

Irmgard van Koningsbruggen is architectuurhistoricus en erfgoedadviseur. Zij ontwikkelde met collega-historici van de Vrije Universiteit de Master Erfgoed en Minoronderwijs over Amsterdam en adviseerde over de omgang met monumentaal stedelijk erfgoed in de commissie Welstand en Monumenten van de hoofdstad.

In het kort

Datum | 15 december 2020
Tijd | 20:00-21:00 uur
Locatie | online, aanmelden via jongknhg@gmail.com
Voor wie? | leden van Jong KNHG, Kleio en andere geïnteresseerden

© KNHG 2020 Website: Code Clear