Internationale studiedag in het Vrijmetselarij Museum

25 do
Datum
25 mei 2023
Vanaf
9:30
tot
19:30
Adres
Den Haag

‘EEN IN DE WERELD ONGEËVENAARDE ERFGOEDCOLLECTIE’: EEN KENNISMAKING MET HET VRIJMETSELARIJ MUSEUM IN DEN HAAG
Organisatie: Stichting OVN

Waarom deze studiedag?

De vrijmetselarij is een van de oudste sociale netwerken ter wereld. Ze is actief in Nederland sinds 1721 en kenmerktzich door een bijzondere rituele traditie. Het inwijdingsgenootschap heeft in drie eeuwen een indrukwekkend cultureel erfgoed voortgebracht. Door een bewust gekozen verzamelbeleid kreeg dit al in het midden van de 19de eeuw, onder bewind van Grootmeester prins Frederik (1797-1881), een museale functie en groeide vervolgens uit tot een erfgoedcollectie van (inter)nationaal belang.

Het huidige Vrijmetselarij Museum omvat drie onlosmakelijk met elkaar verbonden delen: een historisch archief, wetenschappelijke bibliotheek (incl. de Kloss-collectie van prins Frederik) en museale objectencollectie. De collectie weerspiegelt niet alleen de ontwikkeling van de vrijmetselarij, haar tolerante gedachtengoed en rituele traditie, haar belang reikt veel verder. Ze documenteert 300 jaar sociale, politieke en culturele geschiedenis van Nederland en haar internationale betrekkingen, als ook het leven en werk van 70.000 leden. Van westerse expansiegeschiedenis tot vrouwenemancipatie, en van kunstgeschiedenis tot gender studies, voor onderzoek vanuit alle vakgebieden binnen de Geesteswetenschappen is de collectie een goudmijn.

Het Vrijmetselarij Museum is daarom wereldberoemd onder academische onderzoekers, al is ze juist bij het grote publiek in eigen land iets minder bekend. Reden om dit best bewaarde ‘geheim’ van Den Haag eens flink in de schijnwerpers te zetten met een internationaal symposium. Experts uit verschillende landen en vakgebieden zullen het ontstaan van het museum en haar belang als erfgoed van internationaal kaliber belichten (voertaal: Engels). Een bijzondere gastspreker uit Amerika (via Zoom) is emerit. prof.dr. Margaret Jacob, auteur van The Radical Enlightenment en Living the Enlightenment. Zij deed het onderzoek hiervoor juist in de Nederlandse logearchieven.

Locatie

Deze studiedag biedt een unieke kennismaking met een collectie die al 150 jaar in Den Haag is gevestigd en het verdient om hier ook in de toekomst te worden gekoesterd. De bijeenkomst vindt plaats in het Carlton Ambassador Hotel, nabij het Vrijmetselarij Museum en een tweede toepasselijke locatie: de logeruimtes naar ontwerp van de bekende architect/vrijmetselaar/theosoof Karel de Bazel uit 1916. Dit is nu een beschermd monument en onderdeel van het gebouwencomplex van Beeld & Geluid Den Haag. Voor deelnemers worden rondleidingen georganiseerd.

Partners en sponsors

Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door medewerking van o.a.: Beeld & Geluid Den Haag / Vrijmetselarij Museum / Stichting Maçonniek Studiefonds / Forschungsvereinigung Frederik der Großen Landesloge der Freimaurer von Deutschland.’

Programma (onder voorbehoud)

09.30-10.15 Registratie en koffie
10.15-10.20 Welkom (OVN)
10.20-10.30 Opening

10.30-11.00 The Dutch Museum of Freemasonry and the Study of Humanities (via Zoom)
emerit.prof.dr. Margaret C. Jacob, Distinguished professor of research, Dep.t of History, University of California in Los Angeles (USA)
11.00-11.30 From 18th century club archive to national heritage: the Dutch Museum of Freemasonry
dr. Andréa Kroon, kunsthistorica, Kroon & Wagtberg Hansen / Gastcurator Vrijmetselarij Museum,
Den Haag (Netherlands)
11.30-12.00 The Kloss-library, a goldmine for researchers
prof.dr. Jan Snoek, professor of Ritual and Religious Studies, University of Heidelberg (Germany)

12.00-13.30 Lunchpauze
(Optioneel) rondleiding voor deelnemers in het Vrijmetselarij Museum en/of de historische rituele
ruimtes in Beeld & Geluid Den Haag.

13.30-14.00 Archive, library, objects. The unique hybrid nature of masonic collections
Martin Cherry, librarian of the Museum of Freemasonry, London (UK)
14.00-14.30 Western esotericism and the Dutch Museum of Freemasonry (via Zoom)
prof.dr. Henrik Bogdan, professor of Religious Studies, Dept. of Literature, History of Ideas, and Religion, University of Göteborg (Sweden)
14.30-15.00 Egyptology and freemasonry: an example of interdisciplinary research opportunities
emerit.prof.dr. Eugène Warmenbol, professor at the Dept. of History, Art and Archaeology / Théodore Verhaegen Chair 2019, Centre interdisciplinaire d’étude des religions et de la laïcité (CIERL), Université Libre de Bruxelles (Belgium)

15.00-15.30 Theepauze

15.30-16.00 Freemasonry and the study of Religion. Opportunities for collaboration
prof.dr. Ab de Jong, professor Comparative Religion and Religions of Antiquity / Scientific director Leids Centrum voor Religiewetenschap / scientific director of the Leiden Institute for Area Studies (LIAS) (The Netherlands)
16.00-16.30 From private to public collections. The future of masonic museums
prof.dr. Andrew Prescott, professor of Digital Humanities, Dept. Glasgow University (UK) / Théodore Verhaegen Chair 2023, Centre interdisciplinaire d’étude des religions et de la laïcité (CIERL), Université Libre de Bruxelles (Belgium)

16.30-16.40 Afsluiting en dankwoord (OVN)
16.40-17.40 Borrel
17.40-19.30 (Optioneel) rondleiding voor deelnemers in het Vrijmetselarij Museum en/of de historische rituele ruimtes in Beeld en Geluid Den Haag

Aanmelden / kosten

Deze studiedag is toegankelijk voor zowel studenten, onderzoekers en erfgoedprofessionals, als logeleden en iedereen met liefde voor geschiedenis of cultureel erfgoed. Aanmelding vooraf is vereist.

Deelnamekosten:
€ 75,- regulier tarief / € 50,- donateurs OVN / € 35,- studenten (kopie studentenkaart meesturen).

Dit bedrag is inclusief koffie/thee/afsluitende borrel en een congrespublicatie. Ook de rondleidingen zijn inclusief, maar het aantal plaatsen is beperkt en vol = vol. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via: info@stichtingovn.nl. U ontvangt dan een inschrijfformulier en nadere informatie. Plaatsen worden gereserveerd op volgorde van aanmelding en zijn pas definitief na ontvangst van betaling. De sluitingstermijn voor aanmeldingen is 22 Mei 2023

© KNHG 2024 Website: Code Clear