In gezonde staat – Simon Schama

3 zat
Datum
3 juni 2023
Vanaf
20:00
tot
22:00
Adres
Rotterdam

De wereldberoemde historicus Simon Schama komt naar Rotterdam!

De geschiedenis staat bol van gigantische ziekte-uitbraken, maar in de negentiende eeuw werd een hoogtepunt bereikt. In overvolle steden woekerden ziektes als cholera en builenpest. Aan de ontluikende medische wetenschap de taak: stop de sterfte.

Meesterverteller Schama beschrijft In gezonde staat de laboratoria waar intensief gewerkt werd aan vaccins. Centraal staat het wonderlijke verhaal van de geniale arts-onderzoeker Waldemar Haffkine, een man die met zijn wetenschappelijke ontdekkingen duizenden levens zou redden, maar ook werd beschimpt en verstoten wegens zijn Joodse afkomst. Geraffineerd laat Schama zien hoe de pandemiebestrijding verstrengeld raakte met nationalisme en politiek, hoe goedwillende wetenschappers afhankelijk waren van de grillen van politici, en hoe zo de loop van de natuurlijke én menselijke geschiedenis werd bepaald. Een verhaal dat parallellen heeft met onze recente geschiedenis.

Aan het einde van de avond zal Simon Schama signeren.

Simon Schama is een van de beroemdste historici van onze tijd. Hij brak dertig jaar geleden wereldwijd door met Overvloed en onbehagen, dé klassieker over Nederland in de zeventiende eeuw. Een lange reeks voortreffelijke geschiedenisboeken volgde, waaronder De ogen van RembrandtDe geschiedenis van de Joden en De ruwe oversteek.

Let op: voertaal Engels

Dit programma wordt georganiseerd door Boekhandel Donner en Debatpodium Arminius.

Datum: za 3 juni 2023

Tijd: 20:00

Entree: 15,-

studenten en Rotterdampas: 12,50

Zaaltickets

© KNHG 2023 Website: Code Clear