Huizingalezing 2021: David Van Reybrouck spreekt over de kolonisatie van de toekomst

10 vrij
Datum
10 december 2021
Vanaf
20:00
tot
21:45
Adres
Pieterskerk, Leiden

Op vrijdag 10 december houdt cultuurhistoricus, archeoloog en schrijver David Van Reybrouck de 50e Huizingalezing.
In de Pieterskerk in Leiden zal Van Reybrouck een rede houden met als titel ‘De kolonisatie van de toekomst. Leven aan de vooravond van de klimaatcatastrofe’.

Over de lezing

Hoewel de belangstelling voor kolonisatie de laatste jaren overal in het Westen groeiende is, beperkt die zich meestal tot het historische kolonialisme. De manier waarop we vandaag de toekomst koloniseren krijgt nauwelijks aandacht. Nochtans gebeurt dat met dezelfde meedogenloosheid en kortzichtigheid als waarmee in vroeger tijden andere werelddelen werden ingenomen.
Tijdens de 50ste editie van de Huizingalezing staat David Van Reybrouck stil bij de manier waarop de mensheid momenteel toekomstige generaties plundert en verknecht. Het geweld beperkt zich bovendien niet alleen tot mensen, maar treft al het leven op aarde. Hoe kunnen we ons een betere toekomst herinneren?

Over de spreker

David Van Reybrouck (1971) schrijft toneelstukken, poëzie, proza en non-fictie. Van zijn boek Congo. Een geschiedenis zijn ruim een half miljoen exemplaren verkocht. Het boek won drie grote prijzen: de AKO Literatuurprijs, de Libris Geschiedenis Prijs en de J. Greshoff-prijs. Afgelopen jaar verscheen Revolusi. Indonesië en het ontstaan van de moderne wereld, een monumentaal werk waaraan hij meer dan vijf jaar werkte. Het is inmiddels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2021.

Van Reybrouck ontving de Gouden Ganzenveer in 2014 en werd uitgeroepen tot ‘een van de toonaangevende intellectuelen in Europa’ (Der Tagesspiegel). Hij was eerder Cleveringa-hoogleraar in Leiden. Van Reybrouck is bovendien Leids alumnus, hij promoveerde in 2000 bij de faculteit Archeologie.

Programma

19.15 uur – Deuren Pieterskerk open
20.00 uur – Welkomstwoord
20.10 uur – Lezing David Van Reybrouck
21.15 uur – Einde lezing; napraten met een drankje

Toegangskaarten

Kaarten kunt u bestellen via de website van de Pieterskerk: € 19,50 (1e rang) en € 16,00 (2e rang). Sommige stoelen op de 2de rang van de Pieterskerk hebben een beperkt zicht op het podium. U krijgt een drankje na afloop van de lezing en ontvangt de lezing in boekvorm mee naar huis.
Tickets bestellen

Tekstuitgave

De tekstuitgave van de Huizingalezing is na de lezing verkrijgbaar via de webshop van EWmagazine of via de (internet) boekhandel. De tekstuitgaven van (sommige) eerdere lezingen zijn verkrijgbaar via de webshop van weekblad EW of via de (internet) boekhandel.

© KNHG 2024 Website: Code Clear