Historisch Café – Vrouw in Verzet

24 do
Datum
24 oktober 2019
Vanaf
20:00
tot
22:00
Adres
Sassenstraat 11, Zwolle

In de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog was voor verzetsvrouwen jarenlang vrijwel geen aandacht. In het tijdsbeeld van de oorlogsjaren kregen vrouwen voornamelijk traditionele taken toebedeeld. De vrouw was vooral huisvrouw; zeker geen verzetsstrijdster die actief de wapens oppakte voor de strijd. Deze conventionele denkbeelden boden echter tijdens de oorlog de perfecte dekmantel: veel vrouwen pleegden verzet, bijvoorbeeld in de vorm van koerierswerk. Vrouwen werden namelijk veel minder snel dan mannen verdacht van het uitvoeren van illegale activiteiten. De traditionele genderverdeling veranderde daardoor, waarbij de vrouw zich losmaakte van het stereotype beeld van de huisvrouw.

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en Jonge Historici organiseren in samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel een Historisch Café. Tijdens deze inspirerende avond geeft een gastspreker een korte lezing over het thema, draagt een jonge historicus een column voor en presenteert het NIMH een bevrijdingspubquiz.Iedereen met interesse in de geschiedenis is van harte welkom!

Praktische info:

Datum: 24 oktober, 20.00-22.00 uur, inloop 19:30 uur

Locatie: Sassenstraat 11, Zwolle

Entree: Gratis

Meer informatie: https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/15319/historisch-caf%C3%A9—vrouw-in-verzet en aanmelden via https://www.eventbrite.nl/e/tickets-historisch-cafe-vrouwen-in-verzet-67008276559

© KNHG 2024 Website: Code Clear