Historisch Café – Vrouwenkiesrecht en Rembrandt

14 do
Datum
14 maart 2019
Vanaf
17:30
tot
22:30
Adres

Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32

Het Historisch Café van 14 maart in het Stadsarchief Amsterdam staat in het teken van honderd jaar actief vrouwenkiesrecht en het Rembrandtjaar. Met hun strijd voor algemeen kiesrecht betraden vrouwen de publieke arena als nooit tevoren. Historicus Kim van Goethem laat ons zien wie deze bijzondere vrouwen waren. Kunsthistoricus Tristan Schiff werkte mee aan de tentoonstelling ‘Rembrandt Privé’ en vertelt over Rembrandt en de belangrijkste vrouwen in diens leven. Kunst maken was doorgaans alleen aan mannen voorbehouden; vrouwen waren eerder onderwerp van het schilderij. Zo ook in het geval van Rembrandt. Elisa Rodenburg verbindt het rode potlood met de kwast in een gesproken column en Emma Groothof verzorgt de muzikale intermezzo’s. Proef ter afsluiting het nieuwste brouwsel van Brouwerij ‘t IJ: Session I.P.A.!


In iedere provincie organiseert Lise Koning, Jonge Historicus van het Jaar 2018, samen met Stichting Jonge Historici en JongKNHG, een Historisch Café bij een archiefinstelling. De cafés zijn een ode aan het archief als kloppend hart van de gehele historische gemeenschap. Hier ligt een goudmijn aan historisch materiaal opgeborgen dat ons helpt de geschiedenis te begrijpen. En het mooie is: iedereen kan het historisch materiaal bij het archief komen onderzoeken!

Het Historisch Café bestaat uit twee korte lezingen, een gesproken column en muziek. Het thema van de avond wordt bepaald aan de hand van een lokaal biertje. Iedereen met een interesse in de geschiedenis is van harte welkom!


Kijk voor meer informatie op: http://historisch-cafe.nl/
Het ‘Historisch Café On Tour’ wordt mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Stichting GO Fonds en het Hendrik Mullerfonds.

© KNHG 2023 Website: Code Clear