Historicidagen 2019

22 do
Datum
22 augustus 2019
Vanaf
00:00
tot
00:00
Adres

Groningen

De Historicidagen zijn een tweejaarlijks terugkerende ontmoeting in de ruimste zin van het woord, gemodelleerd naar het voorbeeld van de Duitse Historikertage (sinds 1893) en de Annual Meetings (sinds 1886) van de American Historical Association. Het doel van de Historicidagen is de diversiteit en dynamiek van de (kunst)historische praktijk te tonen, inspiratie te bieden en samenwerking te bevorderen.

De Historicidagen in Groningen op 22, 23 en 24 augustus 2019, verbinden allen die beroepsmatig met het verleden bezig zijn: docenten, studenten, medewerkers van archieven, musea en andere erfgoedinstellingen, zelfstandig ondernemers, onderzoekers en andere (kunst)historische professionals.

Het thema van de Historicidagen 2019 is Inclusieve geschiedenis.

Nog steeds zijn er in- en uitsluitingsmechanismes op allerlei niveau’s werkzaam in ons vak met consequenties voor de verhalen die daaruit voortkomen. Wie schrijft er welke geschiedenis, met welke bronnen die al dan niet in officiële archieven bewaard zijn gebleven? Waarom spreken we bijvoorbeeld niet over mannengeschiedenis maar wel over vrouwengeschiedenis? Gaat zwarte geschiedschrijving alleen over slavernij en bestaat er een niet-koloniale ‘vaderlandse geschiedenis’?

Met deze keuze willen de Historicidagen 2019 aandacht vragen voor identificaties en geschiedenis zonder identiteit op te vatten als iets essentialistisch.

De Historicidagen 2019 zoeken de diversiteit op: in deelnemers, publiek, programma en presentatievormen.

De Historicidagen zijn een initiatief van KNHG, de beroepsorganisatie van Nederlandse historici, en worden dit jaar samen met de Rijksuniversiteit Groningen georganiseerd. Het meerdaags congres wordt gedragen door een breed netwerk van (kunst)historische organisaties. Meer informatie over de samenstelling van de organisatie en het comité wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt.

© KNHG 2024 Website: Code Clear