Het Rampjaar 1672

22 zat
Datum
22 september 2018
Vanaf
13:00
tot
17:00
Periode
17e eeuw
Adres

Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag

Het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, de Koninklijke Bibliotheek en de Vrienden van de Witt organiseren samen op 22 september ‘Het Rampjaar 1672′. Luc Panhuysen is één van de sprekers.

In een middag vertellen verschillende specialisten u alles over het jaar waarin ‘het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos’ was. Professor Henk van Nierop van de Universiteit van Amsterdam vertelt aan de hand van Patriottische prenten van Romeyn de Hooghe over de beeldvorming over het Rampjaar. Judith Brouwer, auteur van het boek Levenstekens. Gekaapte brieven uit het Rampjaar 1672 en datacurator bij het Huygens ING is een specialist op het gebied van brieven uit het Rampjaar. Bezoekers kunnen al hun vragen stellen aan conservator namiddeleeuwse handschriften van de Koninklijke Bibliotheek Jeroen Vandommele. Arjan Nobel werkt aan de Universiteit van Amsterdam en weet alles te vertellen over welke invloed het Rampjaar had op het platteland. En last but not least spreekt auteur Luc Panhuysen over de moord op de gebroeders De Witt en de hete zomer die eraan vooraf ging. Panhuysen schreef onder andere Rampjaar 1672: hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapte en De ware vrijheid: De levens van Johan en Cornelis de Witt. Na afloop is er de gelegenheid om bij het genot van een borrel na te praten.

De lezingen worden gehouden in de aula van de Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag. Het volledige programma vindt u hier.

© KNHG 2024 Website: Code Clear