Het Loo ontmoet – lezingen en gesprekken

12 woe
Datum
12 oktober 2022
Vanaf
0:00
tot
0:00
Adres
Online

Vanaf 12 oktober zendt Paleis Het Loo vijf achtereenvolgende woensdagavonden Het Loo ontmoet uit. In Het Loo ontmoet gaan (kunst)historici, schrijvers en kenners met elkaar in gesprek over de makers, bewoners en liefhebbers van tuinen. Ook concurrenten en vernieuwers van Paleis Het Loo komen aan bod.  Tijdens de lezingen en gesprekken, die via een persoonlijke link worden uitgezonden, is er via de chat mogelijkheid te reageren of aanvullende vragen te stellen.

Lezingen en gesprekken

Aanleiding voor deze serie is de publicatie van Paleis Het Loo – Een koninklijk huis, het boek dat ter gelegenheid van de heropening van het paleis verscheen.

Elke uitzending begint met een spoken word-kunstenaar van ‘Mensen zeggen dingen’. Kunstenaars Teddy Tops, Daniëlle Zawadi en Benzokarim krijgen de vrijheid om de onderwerpen te vertalen naar hun eigen visie en kunstvorm.

De reeks wordt geleid door Eveline van Rijswijk. Eveline is programma- en theatermaker, spreker, wetenschapscommunicator, historicus en tijdens Het Loo Ontmoet presentator en moderator.

Tijdens twee korte lezingen per uitzending geven sprekers inzicht geven in het onderwerp. De sprekers zijn enerzijds conservatoren van Paleis Het Loo, die hebben bijgedragen aan de publicatie van het boek en anderzijds specialisten uit het vak.

Zo gaat Johan de Haan, conservator Paleis Het Loo, in gesprek met kunsthistoricus en onderzoeker Doris Hattink over design en ‘mastermind’ Daniel Marot. Conservator Paul Rem van Paleis Het Loo zit aan tafel met Wyke Sybesma om de verschillende bewoners te bespreken. Schrijver en historicus Luc Panhuysen zit aan tafel met Paleis Het Loo conservator Hanna Klarenbeek over de concurrenten door de eeuwen heen. Paleis Het Loo wordt vaak vergeleken met Versailles. Maar in hoeverre klopt die vergelijking?

Conservator Tuinen van Paleis Het Loo en tuinhistoricus Lenneke Berkhout gaan met elkaar in gesprek over de liefhebbers van groen, van historische beplanting tot aan fonteiniers. Conservator Paleis Het Loo George Sanders praat met  landschapsarchitect Sander Rombout over vernieuwing – waarbij veel nieuwe aspecten aan het licht komen.

Afleveringen online
Vanaf 12 oktober 2022 komen de lezingen online via een persoonlijke link op vijf woensdagavonden; 12, 19 en 26 oktober, 2 en 9 november 2022 van 19.30 tot 21.00 uur. Iedere aflevering duurt 1,5 uur waarbij de sprekers aanwezig zijn om vragen te beantwoorden in de chat.

Tickets
De kaarten voor de lezingen zijn te boeken in de ticketshop van Paleis Het Loo.

Elk ticket geeft toegang tot de lezingreeks met een persoonlijke link.

© KNHG 2023 Website: Code Clear