Foodie Festival 2019

16 zat
Datum
16 november 2019
Vanaf
12:30
tot
18:00
Adres
Allard Pierson, Oude turfmarkt 129, Amsterdam

Allard Pierson organiseert op 16 november voor de vijfde keer een Foodie Festival.  Het festival 2019 heeft dit jaar een stevige historische component. Met historische lezingen door: Maarten Hell (historicus genomineerd voor Joop Witteveenprijs 2019) Uit eten in Amsterdam vóór 1800. Jacques Meerman. Het mediterrane dieet in de Middeleeuwen.  Marleen Willebrands. Heimwee naar de Oost én verlangen naar de Hollandse pot : Vier eeuwen Nederlands-Indische keukenrecepten. Claudia Roden. Almond pastries and new herring : Of Portuguese grandees  and Eastern European peddlers.

Lenno Munnikes vertelt over zijn onderzoek naar de het vroege begin van de  broodjeszaken en de automatiek in Amsterdam en gaat in gesprek met Cees Holtkamp, van patisserie Holtkamp die dit jaar 50 jaar bestaat; Robert Sickmann, van Automatiek en Restaurant/Snackbar Sickmann, wiens oma één van de eerste automatieken in Amsterdam startte en Ben Mouwes, van Mouwes delicatessen, dé kosjere delicatessenwinkel van Amsterdam.

Er is een masterclass, in samenwerking Hotel De l’Europe, over de geschiedenis van bier door Leen Alberts (genomineerd voor de Joop Witteveenprijs 2019) en er zijn proeverijen/signeersessies door Christianne Muusers, boek: Het geheim van de Keukenmeid; Josephine (My inner Victorian) boek: Aan tafel met Charles Dickens en Mariëlla Beukers boek: Punch, kandeel en Clairet.

En archeologe Merit Hondelink komt naar Amsterdam om in de ArcheoHotspot Allard Pierson te vertellen over hoe je via beerputtenonderzoek kan reconstrueren wat er honderden jaren geleden op tafel stond.

Tot slot: Danny Jansen maakt samen met boekhistoricus IJsbrand van Dijk een kleine tentoonstelling met zeldzame edities uit de rijke collectie kookboekencollectie van het Allard Pierson. Hij geeft zelf rondleidingen langs zijn tentoonstelling.

Dit is slechts een historische greep uit het programma, maar daarnaast is nog veel meer te zien en te beleven met de laatste trends op gebied van kookboeken en eetcultuur op het Foodie Festival 2019. Voor meer info over het festival en tickets zie: https://allardpierson.nl/agenda/foodie-festival/

Wanneer: 16 november 2019

Waar: Allard Pierson, Oude turfmarkt 129, Amsterdam

Tijd: 12.30 – 18.00 uur

Tickets: 19,50 (Foodie festival + masterclass: 44,50)

© KNHG 2023 Website: Code Clear