Feest! 175 jaar Stadsarchief Amsterdam

16 zon
Datum
16 april 2023
Vanaf
10:00
tot
17:00
Adres
Amsterdam

Zondag 16 april viert het Stadsarchief Amsterdam zijn 175-jarig bestaan met een Open Dag voor alle liefhebbers van Amsterdam. In april 1848 werd Pieter Scheltema, alias Piet Perkament, officieel benoemd tot de eerste gemeentearchivaris van Amsterdam. De Open Dag is bestemd voor jong en oud, vol gratis activiteiten, lezingen, workshops en een kinderprogramma. Doe mee met de grote Amsterdam Quiz of ga op zoek naar jouw familie in het Starterslab Familieonderzoek. Kinderen kunnen archivaris worden voor één dag en hun archiefdiploma halen. En iedere bezoeker kan in de hal een ijsje halen bij de ijscowagen van IJssalon Monte Pelmo (zolang de voorraad strekt). Tot zondag 16 april!

Datum: 16 april

Tijdstip: 10.00-17.00 uur

Locatie: Vijzelstraat 32

Toegang: Gratis, vrije inloop

Het programma

  • Welkom om 10.00 uur: Een woord van welkom door onze stadsarchivaris en directeur van het Stadsarchief, Bert de Vries. Dichter en spokenword artiest Gershwin Bonevacia brengt een voordracht.

  • Lezingen van 11.00 – 17.00 uur: Harmen Snel vertelt over het tv-programma Verborgen Verleden, oud-burgemeester Job Cohen gaat in gesprek met Migiza Victoriashoop over zijn familiegeschiedenis, Mark Ponte vertelt over het notarieel archief in Amsterdam en Suriname, Erik Schmitz neemt ons mee langs de geschiedenis van 175 jaar Stadsarchief en met Merel Geerlings en Liesbeth Oskamp kijken we naar de toekomst van het Stadsarchief. Dit en nog meer interessante lezingen.
  • Starterslab: Familieonderzoek, het Archief van de Amsterdamse Notarissen toegankelijk maken; en meer over Archief Overdragen. Onze medewerkers staan de hele dag in de hal voor je klaar.
  • KinderactiviteitenSpeurtocht voor een Archivaris-diploma, Kinderkijkroute bij de tentoonstelling Jan van der Heyden en een knutseltafel. Startpunt in de hal

  • RondleidingenMet gids door het gebouw; ontdek op eigen houtje het Restauratieatelier en dwaal door onze Schatkamer.
  • Tentoonstellingen:Amsterdam in Vuur en Vlam. De uitvindingen van Jan van der Heyden (1637-1712) | Piet van Eeghen (1816-1889) en de metamorfose van Amsterdam |  Tewerkgesteld in het Amsterdamse Bos
  • Films in de filmzaal: Doorlopend films in de filmzaal uit de collectie van het Stadsarchief. Neem plaats op de pluche stoel en laat je verwonderen door het Amsterdam van vroeger. De getoonde films zijn alleen deze dag te zien.
  • 14.45 uur: Test je kennis in de Amsterdam Quiz. Koen Kleijn, hoofdredacteur van het tijdschrift Ons Amsterdam is onze quizmaster. Voor de winnaars hebben wij mooie prijzen! Bodeplein, 2e verdieping.

Stadsboekwinkel Amsterdam en Café-Restaurant de Bazel zijn de hele dag open.

© KNHG 2024 Website: Code Clear