Februari 2021| Queer Geschiedenismaand

1 ma
Datum
1 februari 2021
Vanaf
0:00
tot
0:00
Adres
Op verschillende locaties en Online

In februari 2021 vindt de eerste jaarlijkse Queer Geschiedenismaand van Nederland plaats. Na dergelijke succesvolle themamaanden in het buitenland heeft IHLIA LGBTI Heritage besloten om dit jaar het voortouw te nemen in het organiseren van een Nederlandse editie. IHLIA is met de grootste lhbti-collectie van Europa dé erfgoedorganisatie op het gebied van lhbti in Nederland en heeft samen met deelnemende Amsterdamse culturele instellingen een pilot opgezet. De wens is om dit initiatief in volgende jaren verder uit te bouwen, ook met activiteiten buiten Amsterdam.

“Het wordt tijd voor een Nederlandse versie” zegt Lonneke van den Hoonaard, directeur van IHLIA LHBTI Heritage. “Er zijn vele onzichtbare geschiedenissen te vertellen van mensen die we nu lhbtiq’er zouden noemen. Samen met andere culturele instellingen wordt dit jaar een pilot georganiseerd”.

Audre Lorde, Freddy Hirsch of Aaïcha Bergamin: het is een handvol namen van personen die een belangrijke plek innemen in de lhbtqi+-geschiedenis maar wier verhalen helaas nog vaak onbekend zijn bij een groot publiek. Tijdens de Queer Geschiedenismaand wordt daar verandering in gebracht.

In samenwerking met deelnemende culturele instellingen is er een platform opgezet waarbij de viering en overdracht van lhbtiq+-geschiedenissen, -verhalen en -prestaties centraal staan. De deelnemende culturele instellingen zijn Rijksmuseum, Amsterdam Museum, Joods Historisch Museum, FOAM, Stedelijk Museum Amsterdam, ARCAM en Cobra Museum.

Jim van Geel, curator publieksprogrammering IHLIA: “Een goede representatie van iedereen in de geschiedenis draagt bij aan de emancipatie van mensen die veelal onzichtbaar blijven. Met gepaste trots presenteren we daarom Queer Geschiedenismaand, waarmee verschillende instellingen zich committeren aan het tonen van deze verhalen, ook buiten het pride-seizoen.”

Uit het aanbod van de verschillende deelnemers is er een veelzijdig programma samengesteld, bestaande uit lezingen, panelgesprekken, rondleidingen en documentaires. Een groot deel van het programma is gratis online te volgen.

Kijk voor het volledige programma op www.queergeschiedenismaand.nl.

© KNHG 2024 Website: Code Clear