|Elitair populisme, van Perikles tot Baudet

4 do
Datum
4 april 2019
Vanaf
20:00
tot
21:30
Adres
SPUI25, Amsterdam

In samenwerking met de Nederlandse Boekengids en Roma Aeterna

De verkiezingsoverwinning van het Forum voor Democratie heeft in Nederland voor de nodige verwarring gezorgd. In dit programma buigen wij ons over de klassieke wortels van het elitair populisme van Baudet. De wortels van het succes van bewegingen als het Forum voor Democratie gaan zeer ver terug. Welke rol speelt de klassieke erfenis in zijn succes? Met: Merlijn Olnon, Raphael Hunsucker, David Rijser, Diederik Burgersdijk, Rosa van Gool, Maarten de Pourcq, Jip Lemmens en Lucinda Dirven.

Op zich is het succes van populistische partijen niets nieuws, maar de manier waarop FvD-voorman Thierry Baudet zich etaleert en associeert met elitaire hobby’s, zoals klassieke muziek, retorica, filosofie en geschiedenis, plaatst veel commentatoren voor een raadsel. Hoe kan iemand die zo overduidelijk niet tot het ‘gewone volk’ behoort zo succesvol zijn in het trekken van grote groepen stemmers? Tot nu toe meenden politici vooral te moeten weten wat er speelt op straat en in de wijken, moesten zij in staat zijn zich als iemand ‘van het volk’ te profileren.

Die omslag kent interessante historische parallellen met het antieke Athene, het Rome van de vroege keizertijd en het Italiaanse fascisme. Baudets veelbesproken overwinningsrede stond bovendien bol van tendentieuze verwijzingen naar de klassieke oudheid, zowel qua vorm als qua inhoud. Welke rol speelt de klassieke erfenis in zijn succes? In tegenstelling tot analyses in de media, die vooral wijzen op parallellen met de jaren ’30 en opkomst van Pim Fortuyn, gaan de wortels van het succes van bewegingen als het Forum voor Democratie al veel verder terug.

Over het programma
Ter gelegenheid van de landelijke Week van de Klassieken organiseert de Nederlandse Boekengids met Roma Aeterna bij SPUI25 een interactieve avond voor iedereen die zich afvraagt hoe het succes van ‘elitaire populisten’ als Baudet samenhangt met zowel klassieke retorica als vormen van populisme in de oudheid. Kenners van de oudheid en van het moderne populisme laten hun licht schijnen over de recente politieke gebeurtenissen en brengen met een korte bijdrage de discussie op gang, waarin het publiek nadrukkelijk wordt verzocht ook van zich te laten horen.

 

Aanmelden kan hier.

© KNHG 2024 Website: Code Clear