Eerste GeschiedenisCafé Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

7 ma
Datum
7 oktober 2019
Vanaf
19:00
tot
22:00
Adres
Schepersweg 6e, Breukelen.

Op maandag 7 oktober organiseert het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen van 19.30-22.00 uur haar eerste GeschiedenisCafé in Breukelen. Iedereen met een interesse in geschiedenis is van harte welkom, toegang is gratis. De avond start met een korte presentatie over ‘wonen en werken tot 1950 door de ogen van een vrouw’ door Teun Mur. Aansluitend is er, onder het genot van een (lokaal) drankje, alle gelegenheid om te reageren, aanvullingen te geven, historische nieuwtjes uit te wisselen en in de studiezaal enkele originele stukken uit ons archief te bekijken.

Thema
Voor dit eerste GeschiedenisCafé sluiten we aan bij het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis: Hij/Zij. Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch kennen we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen? Honderd jaar nadat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen, gaan wij op zoek naar hun verhalen. Een completer beeld leidt tot nieuwe inzichten en brengt veelzijdigheid aan in onze blik op verleden én heden.

Spreker
Teun Mur is een geboren Breukelaar wiens wortels terug gaan tot 1780, toen zijn verre voorouder in Breukelen terecht kwam per schip en koetsier werd bij Johan Ortt de Derde op Nyenrode. In 1784 begon Mur met financiële steun van Ortt een eigen bedrijf wat later o.a. uitgroeide tot het bekende Trio Transport in Breukelen. Teun heeft zich vanaf de Lagere School, via de HBS en IVA-Driebergen altijd geïnteresseerd voor geschiedenis in de brede zin en de Vechtstreek in het bijzonder. Hij was mede oprichter van de Historische Kring Breukelen en van 2010 tot 2014 voorzitter en vervulde door de jaren heen nog een aantal andere maatschappelijke functies.

Terugkerend evenement
Vanaf dit najaar organiseren we vier maal per jaar een GeschiedenisCafé: een ontmoetingsplek voor liefhebbers van (regionale) geschiedenis, een platform om elkaar te informeren en inspireren. Tijdens het GeschiedenisCafé praten we met historici, onderzoekers en bezoekers over een scala van onderwerpen uit de geschiedenis. Van de oudheid tot het heden, van landelijk tot lokaal. Erfgoedpartners, onderzoekers en leden van historische verenigingen zijn als redactie nauw betrokken bij de totstandkoming van de avonden.
Het programma bestaat altijd uit een korte presentatie, waarop gasten kunnen reageren en aanvullingen kunnen geven. Daarnaast mag het publiek ook onderwerpen inbrengen door zich aan te melden voor het vaste ‘zeepkist moment’ via redactie@rhcvechtenvenen.nl. Iedereen die een onderwerp, activiteit of onderzoek wil aankondigen of toelichten krijgt hiervoor 1 minuut de gelegenheid. Naast een kopje koffie of thee kunnen bezoekers van het Café kennismaken met lokaal gebrouwen bier en lokale alcoholvrije drankjes.

Praktische informatie
GeschiedenisCafé, maandag 7 oktober 2019, 19.30 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur).
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, Schepersweg 6e, 3621 DD Breukelen.
Aanmelden is niet nodig. De toegang, koffie en thee zijn gratis.

© KNHG 2023 Website: Code Clear