Een tijdmachine naar de zeventiende eeuw. De dagboeken van Constantijn Huygens jr.

10 do
Datum
10 februari 2022
Vanaf
17:00
tot
18:30
Adres
Spui25 en Online

Bij de naam Constantijn Huygens denken de meeste mensen aan de diplomaat en dichter. Zijn gelijknamige zoon is minder bekend.  Deze middag presenteert Jan Paul Schutten zijn boek Schaduwleven. Het dagboek van Constantijn Huygens jr.

Huygens jr. was de secretaris van stadhouder Willem III, die ook koning van Engeland was. Tijdens zijn leven hield hij een dagboek bij, waarvan grote delen bewaard zijn gebleven. Deze journalen geven een ongekend inzicht in het dagelijks leven in de 17de eeuw, de intriges aan het hof en de opmaat en nasleep van de Glorious Revolution.

Voor Schaduwleven hertaalde Schutten deze dagboeken en geeft daarbij commentaar, achtergronden en historische context. Dankzij informatie uit de dagboeken en brieven van familieleden worden we ooggetuige van het leven van een mens in de 17de eeuw.

Deze middag gaat Schutten over zijn boek in gesprek met Bertram Mourits, Hoofd Collecties van het Literatuurmuseum, over de tijd waarin Huygens jr. leefde en werkte, zijn werkwijze bij het ontsluiten van deze dagboeken, en het belang van het conserveren van erfgoed.

AANMELDEN

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

Over de sprekers

Jan Paul Schutten schrijft over allerlei onderwerpen, maar vooral informatieve boeken voor kinderen over wetenschap en natuur. Zijn boeken werden bekroond met talloze prijzen, waaronder twee Gouden Griffels, en zijn in twintig talen vertaald.

Betram Mourits is Hoofd Collecties van het Literatuurmuseum. Hij promoveerde op de poëzie van de Zestigers en schrijft over literatuur in o.a. De Gids en Poëziekrant.Tot 2018 was hij hoofdredacteur non-fictie en poëzie bij Atlas Contact.

Maite Karssenberg is schrijver en historicus. Ze werkt aan een biografie over vrijdenker en publicist Geertruida Kapteyn-Muysken (1855-1920). Over Kapteyn-Muyskens intieme en veelomvattende dagboeken en de vraag hoe om te gaan met het dagboek als historische bron publiceerde ze onlangs een essay in De Groene Amsterdammer: https://www.groene.nl/artikel/een-raadselachtig-ding

Barend van der Have (moderator) is redacteur non-fictie bij Atlas Contact. Hij studeerde geschiedenis in Groningen. Als redacteur houdt hij zich bezig met geschiedenis, politiek en cultuur.

© KNHG 2024 Website: Code Clear