Eén jaar oorlog in Oekraïne: waar staan we nu?

23 do
Datum
23 februari 2023
Vanaf
16:30
tot
20:00
Adres
Wijnhaven, Den Haag

Met de Russische inval in Oekraïne in de nacht van 23 op 24 februari 2022 is de oorlog teruggekeerd naar het Europees continent. Eén jaar na dato, op 23 februari 2023, reist de Atlantische Commissie samen met toonaangevende politici, beleidsmakers, experts én studenten door het nieuwe geopolitieke landschap. Minister van de DefensieKajsa Ollongren opent de bijeenkomstgevolgd door een paneldiscussie met o.a. Hubert Smeets (Raam op Rusland), kolonel Han Bouwmeester (Ministerie van Defensie/NLDA), Willemijn Aerdts (Universiteit Leiden) en Bob Deen(Clingendael), gemodereerd door Sophie Derkzen(VPRO).

Vanuit de spreekwoordelijke trein beschouwen we de gebeurtenissen en verschuivingen van de afgelopen periode. Hoe is onze veiligheidsomgeving veranderd ten opzichte van een jaar geleden? In welke fase is het conflict beland en waar beweegt het naar toe? Why should we care?  We maken kennis met onze reisgenoten en de verwachtingen van internationale partners – binnen de NAVO, de EU en daarbuiten. Om stil te staan bij de belangrijke besluiten van de komende maanden stappen we uit op tussenstations; in Kiev, Washington, Brussel en Vilnius, in de aanloop naar de volgende NAVO-top op 11 en 12 juli. Ook Nederland zal koers moeten kiezen. Hoe steunen we Oekraïne ook in de toekomst? Wat is daarvoor nodig? En welke verantwoordelijkheden wil en kan Nederland op zich nemen?

Programma

Het programma zal bestaan uit de volgende onderdelen:

  • 16.30 uur Ontvangst en registratie
  • 17.00 uur Welkom door de voorzitter van bestuur van de Atlantische Commissie Lokke Moerel of directeur Anna van Zoest
  • 17.15 uur Keynote speech door de minister van Defensie Kajsa Ollongren gevolgd door een videoboodschap van de Oekraïense minister van Defensie Aleksi Reznikov
  • 17.45 uur Paneldiscussie gemodereerd door Sophie Derkzen

Sprekers:

· Bob Deen (Clingendael)
· Hubert Smeets (Raam op Rusland)
· Han Bouwmeester (Kolonel, docent NLDA)
· Willemijn Aerdts (Universiteit Leiden)

  • 18.30/40 uur Discussie en vragenronde met de sprekers en het publiek
  • 19.00 uur Receptie in de foyer
  • 20.00 uur Einde

Meld je hier aan.

© KNHG 2024 Website: Code Clear