Een Italiaanse reis: in gesprek met Philipp Blom

20 ma
Date
20 mei 2019
From
20:00
until
21:30
Address
SPUI25, Amsterdam

In zijn nieuwe boek ‘Een Italiaanse reis’ gaat historicus en schrijver Philipp Blom op zoek naar de bouwer van zijn viool. De viool legde een route af waarlangs al meer dan driehonderd jaar mensen, goederen en kennis door Europa reizen. Bij SPUI25 gaat Persis Bekkering met Blom in gesprek over deze bijzondere geschiedenis.

Rond 1700 reisde een vioolbouwer uit de Allgäu naar Italië. Zijn naam kennen we niet, wel is een van zijn instrumenten bewaard gebleven: een viool, ontworpen volgens de Zuid-Duitse traditie en vermoedelijk in Venetië vervaardigd. Ruim drie eeuwen later kwam deze viool in handen van Philipp Blom.  Blom volgt de geschiedenis van dit bijzondere instrument. Het is een geschiedenis van vakmanschap en arbeidsmigratie, van houtsoorten en de definitie van klank, en van Venetië als de hoofdstad van de achttiende-eeuwse muziek.

De zoektocht naar deze onbekende vioolbouwer vertelt het verhaal van een heel tijdperk, dat in veel opzichten helemaal niet zo veel van onze tijd blijkt te verschillen. In dit programma neemt Philipp Blom ons mee op de bijzondere reis die zijn viool maakte.

Over de spreker

Philipp Blom is historicus, romanschrijver, journalist en vertaler. Hij studeerde in Wenen en Oxford en schrijft voor tal van Britse en Duitse kranten en tijdschriften, zoals The Times Literary Supplement, The Independent, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit, en voor Vrij Nederland. Bij De Bezige Bij verschenen De duizelingwekkende jaren (2009), Het verdorven genootschap (2010), Alleen de wolken (2014) en De opstand van de natuur (2017) en nu dus Een Italiaanse reis.

Persis Bekkering recenseert literatuur en schrijft over klassieke muziek voor onder meer de Volkskrant. Ze interviewt nationale en internationale schrijvers voor festivals en talkshows. Een heldenleven is haar debuutroman.

 

Aanmelden kan hier.

© KNHG 2024 Website: Code Clear