De reis van de Ranchi. Een oral history evenement.

27 vrij
Datum
27 augustus 2021
Vanaf
14:00
tot
17:00
Adres
Amsterdam/Online

Op 27 augustus 2021 organiseren Museum Perron Oost en het IISG een oral history evenement over en met de baby’s die op stoomschip de Ranchi vanuit Indonesië naar Nederland voeren. Van 14:00 tot 17:00 uur op het IISG (Zeeburgerkade 10 | 1019 HA | Amsterdam). Om een plek te reserveren, mail naar info@museumperronoost.nl. Het evenement is ook te volgen via een livestream.

Stoomschip de Ranchi is net uit het zicht van de haven van Tandjong Priok als er aan boord een baby ter wereld komt. Haar ouders noemen haar Jane Ranchita. De Ranchi is een van de schepen waarmee Indische Nederlanders vertrokken vanuit Indonesië in 1950, vlak nadat de voormalige kolonie onafhankelijk werd van Nederland. Als het schip ongeveer een maand later aanmeert aan de Javakade in Amsterdam zijn er 37 kinderen geboren. Dertien daarvan zijn vernoemd naar het schip dat hen vervoerde. Het zijn allemaal kinderen van (KNIL)militairen. De ouders van de Ranchibaby’s vertrekken na een bloedige oorlog op stel en sprong naar Nederland. Hun kinderen worden tussen twee werelden geboren. In hun paspoort staat geen geboorteland, maar een coördinaat. Nederlands-Indië, het land van hun ouders bestaat niet meer en aangekomen in Nederland wordt er zelden over gesproken. De kinderen krijgen een koloniale geschiedenis mee waar ze zelf part noch deel aan hadden, maar die hun latere leven wel heeft beïnvloed.

Op 27 augustus 2021 organiseren Museum Perron Oost en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) een oral history evenement over en mét de Ranchibaby’s, hun familieleden en andere Ranchipassagiers. Verder zijn er bijdragen van muzikant Wouter Muller, die als drie jarige met de Ranchi naar Nederland kwam, theatermaker Esmeralda Detmers en historicus Ulbe Bosma. De presentatie is in handen van Daan Goppel. Het evenement is onderdeel van een langlopend, nog groeiend project van het IISG, Museum Perron Oost en audiojournalist Joost Wilgenhof. Hij traceerde alle Ranchibaby’s, nadat een foto uit het archief van het IISG zijn aandacht trok. Het bijschrift was: Aankomst babyschip Ranchi; 35 vrouwen schonken tijdens de reis van Djakarta naar Amsterdam aan 37 baby’s het leven. Javakade, 25 september 1950. Een foto die in 1950 nooit de krant haalde en waarop Indonesische kinderen en vrouwen van Indonesische mannen staan die inlichtingenwerk voor het KNIL hadden verricht.

Programma

14:00-15:00: Verhalen van de Ranchi I

  • Dialoog tussen moderator Daan Goppel en theatermaker Esmeralda Detmers.
  • Muziek van Wouter Muller
  • Verhalen van de Ranchibaby’s en andere passagiers
  • Interview met audiojournalist Joost Wilgenhof

15:00-15:15: Pauze met Indonesische hapjes  en muziek

15:15-15:50: Lezing

  • Ulbe Bosma: ‘De emancipatie van Jan Fuselier in de Indische koloniale samenleving’ Over de geschiedenis van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger.

15:50-16:00: Pauze met Indonesische hapjes en muziek

16:00-16:45: Verhalen van de Ranchi II

  • Verhalen van de Ranchibaby’s en andere passagiers
  • Muziek van Wouter Muller

16:45: Naar Museum Perron-Oost, waar een expositie over de Ranchi te zien is.

© KNHG 2023 Website: Code Clear