Dag van de Marrons – Sabi Suriname, Wereldmuseum Junior Amsterdam

7 zat
Datum
7 oktober 2023
Vanaf
0:00
tot
0:00
Adres
Amsterdam

Op 10 oktober herdenken de Marrongemeenschappen van Suriname en Frans-Guyana, overal ter wereld, de strijd van hun voorouders tegen onderdrukking en vieren ze vrijheid. De Marrons zijn afstammelingen van de tot slaaf gemaakten, die konden wegkomen van de plantages en in het regenwoud van Suriname nieuwe leefgemeenschappen vormden. Bij Sabi Suriname vieren we het vrijheidsfeest van de Marrons op zaterdag 7 en zondag 8 oktober met muziek, dans, film en Surinaamse lekkernijen. Kinderen gaan mee op tour door Sabi Suriname, doen mee met de speciale activiteiten en leren meer over de Dag van de Marrons en onze gedeelde geschiedenis. Op zaterdag leren kinderen in de Apinti drumworkshop met elkaar communiceren. Zondag kan er gedanst worden in de Awasa dansworkshop. Ook is dan de filmvertoning “Kinderen van Mavungu” over Yoseva (14), Kenny (13) en Maticha (14) in hun laatste jaar van de basisschool in het dorp Pikin Slee diep in het Surinaamse regenwoud.

Workshop | Apinti drummen
De apinti is een sprekende drum uit Suriname. De taal van de ritmes komt uit West-Afrika. Tot slaaf gemaakte Afrikanen namen de ritmes in hun hoofd mee naar Suriname. Daar ontwikkelden ze een geheime codetaal om elkaar boodschappen door te drummen. In deze workshop leer jij ook communiceren met de apinti trommels.
Zaterdag 7 oktober | 11.30 uur, 12.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur | duur: 30 minuten

Workshop | Awasa dans
Awasa is een traditionele dans van de Okanisi marrons. Begeleid door verschillende drums worden er tijdens de dans gebaren gemaakt waarmee er gebeurtenissen uit de gemeenschap worden uitgebeeld. Als danser voeg je daarnaast al stampend met je voeten een extra ritme toe aan de muziek.
Zondag 8 oktober | 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur | duur: 30 minuten

Film vertoning | “Kinderen van Mavungu”
Kinderen van Mavungu is een stoere en avontuurlijke VPRO Jeugd documentaireserie. De serie volgt Yoseva (14), Kenny (13) en Maticha (14) in hun laatste jaar van de basisschool in hun dorp Pikin Slee diep in het Surinaamse regenwoud. Hier zijn hun voorouders, door de Nederlandse koloniale overheersers tot slaaf gemaakt, naartoe gevlucht van de plantages toen zij een veilige plek zochten. Ze leven in een mysterieuze wereld vol rituelen en bosgoden, van wie Mavungu voor kinderen de belangrijkste is. De film bestaat uit vier afleveringen, die worden ingeleid met een tori, verhalen over tradities, ingesproken door Typhoon. Ontmoet en bevraag de makers van de film Mirjam Marks en Vinjie Haabo. Ook aanwezig bij de filmvertoning zijn de Surinaamse Edje Doekoe en Toya Saaki van het kunstenaars collectief Totomboti en makers van een deel van de collectie van Sabi Suriname.
Zondag 8 oktober | 11.00-12.00

Fawaka!

De viering en speciale activiteiten vinden plaats in Sabi Suriname, Wereldmuseum Junior Amsterdam | deelname uitsluitend met Familietour ticket | vanaf 6 jaar.
Klik hier voor meer informatie en om te reserveren.

Sabi Suriname is een oproep om meer te weten te komen over Suriname, de band die Suriname met Nederland heeft en hoe Suriname met de wereld is verbonden, via gerichte onderwijsprogramma’s, Sabi Suriname Juniortours, Familietours en speciale activiteiten. Sabi Suriname is nog te bezoeken tot en met 1 juli 2024.

Aan de totstandkoming van Sabi Suriname is maar liefst twee jaar gewerkt en met vele instellingen en communities samengewerkt. Meer dan 100 mensen hebben een bijdrage geleverd.

Sabi Suriname is mede mogelijk gemaakt met steun van Mondriaan Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Freek en Hella de Jonge Stichting, Stichting Zabawas, AMVJ Fonds, Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds en M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.

 

© KNHG 2023 Website: Code Clear