Congres – Deutscher Historikertag 2023

19 di
Datum
19 september 2023
Vanaf
9:00
tot
17:00
Adres
Leipzig

Van 19 tot 22 september 2023 vindt in Leipzig de 54e Deutscher Historiekertag plaats met als thema “Breekbare feiten”. Het wordt georganiseerd door de Vereniging van Duitse Historici (VHD) en de Vereniging van Duitse Geschiedenisleraren (VGD) in samenwerking met de Universiteit van Leipzig. De beschermheer is de minister-president van de Vrijstaat Saksen, Michael Kretschmer.

De Deutscher Historikertag is een van de grootste congressen in de geesteswetenschappen in Europa.

Op het congres, dat elke twee jaar plaatsvindt, presenteren de historische wetenschappen zich in hun volledigheid en diversiteit. Tijdens de vier congresdagen worden actuele onderzoeksthema’s gepresenteerd door nationale en internationale sprekers in meer dan 70 sessies en speciale evenementen voor meer dan 3.000 deelnemers. Een traditioneel onderdeel van de Historiekertag is de gespecialiseerde tentoonstelling.

Thema: Breekbare feiten
Termen als “nepnieuws”, “alternatieve feiten” of “fact-checking” zijn al enkele jaren alomtegenwoordig in publieke debatten. Als onder een brandend glas weerspiegelen ze hoe politiek en maatschappij worstelen om feiten en wetenschappelijke bevindingen te bepalen. Wat wordt als waar beschouwd, wat als onwaar, en welke strategieën blijken succesvol wanneer bepaalde argumenten geldigheid moeten krijgen? Hoe actueel deze vragen ook zijn in het publieke debat, ze zijn altijd elementair geweest voor de historische wetenschap. De vraag naar de feitelijkheid rijst immers bij elke historische analyse.

Plaats: Universiteit van Leipzig
De Universiteit van Leipzig is de op één na oudste universiteit die zonder onderbreking actief is in het moderne Duitsland. Een aantal “knappe koppen” hebben de afgelopen 600 jaar in Leipzig gestudeerd – onder wie Johann Wolfgang von Goethe, Alice Hamilton, Erich Kästner, Angela Merkel en Juli Zeh. Met meer dan 31.000 studenten en 5.000 werknemers is de universiteit een van de sociale en economische centra van Leipzig. De hoofdcampus, de Augustusplatz, die van 2007 tot 2012 werd gerenoveerd en de centrale locatie is voor de 54e Dag van de Duitse Historici in 2023, ligt op een toplocatie aan de rand van het stadscentrum van Leipzig. Met zijn opvallende architectuur vormt het een stedelijke blikvanger in het ensemble van gebouwen (waaronder het Gewandhaus en de opera) op de Augustusplatz.

Klik hier voor meer informatie.
© KNHG 2023 Website: Code Clear