Concert in Verzetsmuseum Amsterdam:| Muziek uit bezettingstijd: Geza Frid

22 do
Datum
22 november 2018
Vanaf
20:00
tot
22:30
Adres
Verzetsmuseum Amsterdam

Op 22 november organiseren Verzetsmuseum Amsterdam en de Leo Smit Stichting een concertlezing rond componist Géza Frid. Het Leo Smit Ensemble speelt kamermuziek van de componist. Ook wordt een cd met historische orkestwerken van Frid gepresenteerd. Arthur Frid, zoon van de componist, vertelt over het verzet van zijn vader tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Leo Smit Ensemble (Eleonore Pameijer, fluit; Ursula Schoch, viool; Marcel Worms, piano) brengt deze avond delen uit 12 Caricatures musicales, 20 Duo’s voor twee violen en Caprice concertante pour flute et piano ten gehore. Arthur Frid vertelt over de clandestiene huisconcerten die zijn vader organiseerde tijdens de bezetting. Frid vervalste ook bonnen en persoonsbewijzen en nam deel aan het kunstenaarsverzet.

Géza Frid kwam als Hongaars-Joodse vluchteling naar Nederland en behoorde tot de sleutelfiguren van het Nederlandse, naoorlogse muziekleven. Zijn werk Concert voor twee violen en orkest werd in première gebracht door Herman Krebbers en Theo Olof. Hij ontving twee keer de Muziekprijs van Amsterdam, voor Etudes Symfoniques en Paradou. Zijn muziek raakte in de jaren ’70 van de vorige eeuw in de vergetelheid, maar momenteel is er weer belangstelling en waardering voor zijn werk.

De cd die op 22 november wordt gepresenteerd bevat historische opnames van het Concert voor twee piano’s en orkest en Ritmische studies voor kamerorkest, die niet eerder verkrijgbaar waren op cd. In het eerste werk speelt Frid speelt zelf piano, samen met Luctor Ponse. Ook het  Brabants Orkest en het Radio Philharmonisch Orkest zijn te horen.

Toegang: €15 / €10 (Vrienden van het Verzetsmuseum), inclusief 1 consumptie

Kaartverkoop: www.verzetsmuseum.org

© KNHG 2024 Website: Code Clear